Totaal aantal pageviews

zondag, november 27, 2016

St.Nicolaastocht 26-11-2016 / 21 km


Ik kies vandaag voor een rondje dicht bij huis. Den Haag is maar een klein stukje rijden en de wandelsportvereniging Haaglanden heeft een tochtje uitgezet in Den Haag, de St. Nicolaastocht. Als ik het startbureau binnenstap komt de sinterklaasmuziek uit de spiekers en staat er strooigoed op de tafels om alvast in de stemming te komen. Het is vandaag behoorlijk koud maar dat is al lopend geen probleem, we worden vanzelf wel warm.

De route is mij onbekend maar de omgeving niet, ik zie al snel bekende gebouwen en winkels. Na zo'n drie kilometer zie ik de vuurtoren van Kijkduin opdoemen en ik zie geen Pokemonjagers rondlopen, het is er lekker rustig. Het is helaas nog te vroeg voor een bezoekje aan de horeca aldaar dus we lopen door. We zijn natuurlijk nog maar net onderweg dus aan rusten zijn we nog lang niet toe al zijn die gezellige tentjes wel verleidelijk!

De golven van de ruisende zee kabbelen het strand op en het is heerlijk zonnig. Wij lopen het duinpad op richting Monster en zien ineens een vos zitten. Een man op een bankje zit hem kennelijk te voeren want hij is behoorlijk tam. Ik heb dit eerder gezien tijdens een wandeltocht in het voorjaar. Het blijft indrukwekkend om zo'n diertje in het wild te zien, hij blijft gewoon lekker zitten zodat wij een foto kunnen maken.

Het duinpad komt ten einde en dan lopen we over het terrein van 's Heerenloo - hier worden verstandelijk beperkte mensen behandeld - en door de bebouwde kom van Monster en daarna over een lang saai fietspad richting Loosduinen. Al babbelend over van alles en nog wat hebben we niet door dat we er al een flink aantal kilometers hebben opzitten en zien we het partycentrum Madestein in de verte. Nu blijkt dit ook een rust te zijn op de routebeschrijving en we besluiten hier een bakkie te gaan drinken. Door andere wandelaars worden we gewaarschuwd: "het duurt hier lang hoor!" Maar dat vinden we niet erg als dat echt zo is. Het is eventjes zoeken naar de juiste ingang maar uiteindelijk vinden we een leuk bankje om op te zitten. En het is niet lang wachten op de consumpties, valt reuze mee!

Na de rust vertrekken we weer richting Madestein. In het park komen we een ruïne tegen en daar staan we even bij stil om een paar foto's te maken. Hier wat informatie over deze ruïne. We lopen door het park verder en dan missen we ineens een paar pijlen en gaat het op spoorzoekertje lijken. Met een aantal medewandelaars zoeken we naar de route en gelukkig is de routebeschrijving wel in orde dus al met al komt het wel goed.
Er is nog een rustmogelijkheid in de kantine van GDA, een voetbalvereniging, maar daar lopen we aan voorbij.
Hierna volgt mooi gedeelte door het Ockenburgpark, het landhuis staat in de steigers voor restauratie. We lopen langs de ijsbaan die nog niet gevuld is met water en zo zijn we bijna aan het einde van de wandeling.

Aangekomen bij het startbureau melden wij ons af na een praatje met de vrijwilligers. We melden nog wel eventjes dat we een paar pijlen misten en vroegen ons af of het krijt soms op was, maar nee, het blijkt een vrijwilligers tekort geweest te zijn. Iets waar veel verenigingen mee te maken hebben helaas. Na nog een stempeltje en een plaatje voor in het boekje nemen we nog een drankje voor de "nazit". Nog steeds galmt de sinterklaasmuziek door de spiekers.......
Ik heb genoten van deze gezellige wandeldag en met een voldaan gevoel stap ik weer in de auto op weg naar huis.

Klikkerdeklik voor een paar foto's

zondag, november 20, 2016

RWV Winterserie deel 2 / 20-11-2106 / 10 km


Zondagochtend en tijd om naar Kralingen te rijden voor deel twee van de Winterserie van RWV. Hoewel het erg hard waait en er regenbuien voorspeld zijn gaan Hans en ik toch op pad. Het is vrij laat als we bij het startbureau van PAC aankomen, de meeste wandelaars zijn al onderweg en ik loop ook nog eens de inschrijftafel voorbij! Pfff....ben nog niet helemaal wakker! Maar na een praatje met Larissa aan de inschrijftafel en Sabine kunnen we op pad.

De route van vandaag is de "Prinsenmolenpadroute" en we starten al met een regenbui. Lopend langs het watertje aan de Boezemlaan gaan we tot de Veilingweg richting de Rotte. We zien aan de aanwijzingen op de verticale objecten dat de route gewijzigd is, waarschijnlijk vanwege het weer? Uiteindelijk komen we dan aan bij de Rotte na een paar foto's van een Brugmomentje en lopen het welbekende Prinsenmolenpad op. We hebben zicht op de Bergse Plas. Het weer leent zich niet echt tot buitenactiviteiten maar toch komen we diverse hardlopers tegen. Ik zie pijlen met BPL en ik vraag me af wat het betekent. En dan zie ik in de verte Hillegersberg en bedenk opeens dat het wel eens "Bergseplasloop" kan betekenen, die was in oktober en ik was daar aanwezig als vrijwilliger.

We passeren de Irenebrug en lopen dan richting Terbregseweg om daar het viaduct van de snelweg onderdoor te lopen. Ik weet van voorgaande tochten dat we hierna weer snel het Kralingse bos in zullen lopen en jawel hoor, dat is vandaag ook het geval. Na het Hazenpad, Kwekerspad en Wolvenvallei komen we weer aan bij de kantine van PAC en melden ons af. Het is inmiddels 12.00 uur en hebben best rap gelopen vandaag. Op naar een bakkie koffie en een warme douche, ik heb het koud gekregen van die regenbui.

RS80 Wassenaar 19-11-2106 / 25 km

Zaterdagochtend rij ik naar Wassenaar. In de kantine van v.v. Blauw-Zwart is het startbureau te vinden van RS80 die weer een winterwandeling voor ons in petto heeft. Na een voorspoedige reis parkeer ik de koets op een grasveld vlakbij het sportpark. Op googlemaps had ik al gezien dat er genoeg parkeergelegenheid is. In de kantine is het al aardig druk en zie een aantal bekende wandelaars waar ik een praatje mee maak alvorens ik me aan ga melden voor 25 km. De routebeschrijving wordt precies om 9.00 uur uitgedeeld dus daar wacht ik nog even op.

Als het startsein is gegeven gaan we op pad richting het duingebied de Klip. In deze tijd van het jaar hebben de bomen een prachtige herfstkleur en hier kan ik erg van genieten. De omgeving is mij enigszins bekend want hier heb ik regelmatig een wandeltochtje gelopen. Het is een mooi duinlandschap van 2750 ha groot, we lopen over glooiende wandelpaden wat het lopen best inspannend maakt. We hebben genoeg gespreksstof en dan zien we alweer snel de rustlocatie opdoemen, boerderij Meijendel. We hebben er nu 8,3 km op zitten. Het is er lekker druk en warm, het haardvuur is aangestoken.
Mieke en haar vriendin zitten er ook en ik ga even bij hen zitten voor een praatje, en als zij even later weer verder gaan zie ik een plekje bij het haardvuur vrijkomen. Daar geniet ik van de pauze met een heerlijke cappuccino. Ik zie de pijlophalers binnenkomen.....jeetje we moeten nog opschieten ook! Zitten we nu al zo lang??

Na de rust vertrekken we weer de duinen in maar nu zijn de wegen niet verhard maar zanderig en heuvelachtig. Mijn beenspieren krijgen het goed te verduren! We genieten van de vergezichten en soms verschijnt er een regenboog.
We horen de zee in de verte, volgens de routebeschrijving gaan we een stukje strand op. En net als ik er een beetje klaar mee ben met die zandpaden zien we de strandopgang en kunnen we genieten van het uitzicht op Scheveningen, we zien de pier in de verte.
Met de wind in de rug en lopend over het verharde zand (gelukkig is het nu laag water) lopen we ruim twee kilometer over het strand alvorens weer via de duinopgang bij Meyendelse slag omhoog te lopen.
Als we bovenkomen moet ik eventjes uithijgen op een bankje! Een man komt aangelopen zonder sokken en schoenen, die blijkt in de branding gerend te hebben. Ik vraag aan hem: is dat niet erg koud?? En hij antwoordt: ijs- en ijskoud!! Nou......mij niet gezien, ik hou mijn schoenen en sokken liever aan! Even later loopt hij ons hardlopend voorbij.
Hierna gaan we weer de bossen in, om na twee kilometer weer bij het Pannenkoekhuis aan te komen. Vanaf hier is het nog 8 kilometer naar de finish maar we gaan toch nog eventjes een bakkie doen en ik ga naar het toilet.

En weer komen we de pijlophalers tegen die gelijk met ons naar buiten lopen. Wij blijven ze net voor als we de route vervolgen. We lopen een stuk door de bebouwde kom van Wassenaar. Hier staan de mooiste huizen! Prachtige oprijlanen en tuinen zijn hier te bewonderen.

Als we de ingang van Duinrell in het zicht krijgen weet ik dat de finish niet ver meer is. En ja hoor, na nog een klein stukje bos zie ik de ingang van het voetbalveld weer verschijnen. We zijn precies om 16.00 uur binnen en zijn ook de pijlophalers vóór gebleven. We melden ons af en babbelen nog even na met drankje.

Ik neem afscheid en stap met een voldaan gevoel in de auto. Het was een heerlijke wandeldag, wel fris met maar één flinke regenbui en verder prima wandelweer!

Nog een paar foto's klikkerdeklik

zondag, november 13, 2016

Winterserie Tilburg 13-11-2016 / 15 km

Soms ga ik voor een tochtje wat verder het land in, zo ook vandaag want we gaan in Tilburg een rondje lopen. De Wandelsport Vereniging Hart van Brabant organiseert daar de Winterserie. Het is wat miezerig en bewolkt en ook vrij fris maar daar kunnen we ons op kleden. Hans heeft ook wel zin in een rondje dus hij gaat mee, we schrijven ons in voor 13 km als we arriveren bij de startlocatie.

We starten om 9.20 en ik verwacht rond 12.00 uur te finishen......maar eerst nog een paar rondjes lopen.
We volgen de pijlen, soms met krijt en soms een papiertje en de pijlen zijn genummerd. Dat vind ik erg prettig lopen, en de route beschrijving wordt nauwelijks geraadpleegd. Een bordje met "wandelbos" zet ik op de foto, we gaan daar ook daadwerkelijk heen!

Dan komen we ineens op een heus Elfenpad! Het bord aan het begin van het pad geeft dat aan en het gaat ook op de foto, ik vind het wel grappig. Onderweg komen we twee elfen tegen, uitgesneden in hout. We mogen ook over het Reuzenpad en bij gebrek aan plaatsnaamborden ga ik op de foto met het mooi uitgesneden bord.

Mooi kan ik de wijk niet noemen waar we daarna in lopen, het is eenheidsworst en ontzettende saaie woningbouw, het lijken wel blokkendozen. Nu kan dat door het sombere weer komen maar hier krijg ik de kriebels van.........en ik hoop snel weer wat moois tegen te komen!

Als we bij de geplande rust aankomen, besluiten we door te lopen. We zijn beiden niet moe en ik hoef ook nog niet te plassen. Even zijn we in de war want het is niet helemaal duidelijk waar de weg verder gaat, maar een aardige wandelaar ziet ons aarzelen, loopt terug en wijst ons de weg zodat we weer op de goede route zitten. De 33 km route loopt soms gedeeltelijk met die van ons dus we moeten wel even opletten!

De route loopt een stukje langs een watertje de Oude Leij en het is goed oppassen dat je niet in de paardenpoep trapt! Er schijnen hier wilde paarden te lopen en in de verte zien we er ook twee staan. Het is lastig lopen zo, door de blubber van de grond en de poep die we moeten ontwijken maar dat maakt het spannend!

We lopen in het gezelschap van een groep wandelaars uit Waalwijk, dat zie ik aan hun trainingsjasjes, allemaal dezelfde. Gezamenlijk lopen we door het natte bos. De paden zijn nauwelijks zichtbaar vanwege het gevallen bladerdek. Mijn voeten worden nu ook nat omdat het vochtige ondergrond is en de nattigheid door mijn schoenen sijpelt.
We raken weer eventjes het spoor bijster, waarschijnlijk hebben we een pijl gemist maar gezamenlijk komen we er wel uit en lopen verder.

Zo komen we weer bij de finish aan als we langs de universiteit van Tilburg lopen. De start- en finishlocatie is in zicht. We melden ons af en stappen meteen de auto weer in, om een bezoekje te brengen aan Jan die hier in de buurt woont. Ik complementeer de dame achter de tafel voor de fijne route die we mochten lopen. Een stempel heb ik al gehaald. Het is inmiddels 12.30 uur en ik app Jan dat we eraan komen.
Een leuke wandeling met een leuke afsluiter!




klikkerdeklik voor foto's

zondag, november 06, 2016

RS80 Leiden 5-11-2016 / 25 km



Het is lastig een leuk verslag te schrijven over een tocht waarin niks te beleven viel qua omgeving maar ik ga het toch proberen. De startplaats van deze wandeltocht is Leiden.
Leiden wordt ook wel de Sleutelstad genoemd, verwijzend naar het stadswapen, en heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes. Maar helaas, we gaan niet naar de binnenstad lees ik op de website van RS80 die deze tocht organiseert.

Zaterdagochtend ga ik met de auto op pad richting Leiden nadat ik mij eerst goed geïnformeerd had over de parkeermogelijkheden via de site van RS80. De startlocatie is in Leiden maar we kunnen parkeren in Leiderdorp omdat het daar gratis is en je in Leiden moet betalen voor een plekkie. De straat waarin ik wil gaan staan is een eindje van de startlocatie vandaan maar ik kan de pijlen volgen naar de start.

Aangekomen in Leiderdorp kan ik mijn auto op een goede plek kwijt en ik loop op mijn gemakkie naar de startlocatie in zwembad De Zijl. Daar meld ik mij aan voor de 25 km, klets nog wat met de vrijwilligers en ga naar de kantine. Daar zie ik veel bekenden en schuif aan in afwachting van het startsein dat buiten gegeven wordt middels het uitdelen van de routebeschrijvingen. Dat gebeurt altijd stipt om 9.00 uur bij RS80 en dat begrijp ik niet helemaal, waarom kan je niet gewoon meteen starten als je ingeschreven bent??? Maar goed, ik start de tocht en al kletsend met elkaar volgen we de pijlen en aanwijzingen. Er is regen voorspeld maar vooralsnog is het droog.

We lopen veel Kris-kras door de bebouwde kom, afgewisseld door twee parkjes. We passeren ook veel bruggetjes waarvoor we trappen op en af moeten lopen. De zon schijnt best fel en ik mis mijn petje die ik vanmorgen niet kon vinden!
We lopen zo te kletsen dat we ongemerkt aankomen bij de rust, de voetbalkantine van RCL. Daar is het druk, ook voor het toilet en ik besluit te wachten tot de drukte voorbij is, wat resulteert in een rustpauze van 40 minuten! De wachtrij voor de koffie is ook lang en het bankje zit TE lekker..... hahaha!! Je moet toch iets de schuld geven van het lange pauzeren??

Als we de kantine verlaten, ga ik toch nog even naar het toilet en kunnen we weer de route vervolgen. Maar als we buiten komen, kleurt de lucht onheilspellend donker!! Oeps.....teruggaan en schuilen of??? Maar nee, we besluiten toch maar door te lopen.
En ja hoor, een paar minuten later moet ik toch de poncho tevoorschijn halen, grote druppels komen naar beneden!

Dit stuk van de route is heeeeeel erg saai!! Flinke lange stukken buitengebied en ruim 2,6 km (!) langs de snelweg.....brrr. Maar we hebben genoeg gespreksstof dus dat "ongemak" komen we ook wel overheen. En we verdrijven de verveling door een paar foto's te maken van een plaatsnaambord-paaldans-momentje. Helaas wel in een regenponcho, niet de charmantste uitrusting!
We lezen op het informatieblad dat we meekregen dat we langs een beeldje komen van Joop Zoetemelk, die hier opgegroeid is, maar helaas hebben we het gemist.

Na de rijksweg hebben we een stuurloos momentje want we missen een pijl waardoor we in een doodlopend paadje terecht komen. De goede weg is al snel gevonden, we moeten blijkbaar een stukje onverhard het grasveld op, iets waar we niet op gerekend hebben. Dit pad leidt ons wederom naar de voetbalkantine waar we al eerder een pauze hadden. Het is nu wel wat stiller en nemen daar nog even een koffiepauze. Niet zo lang als de vorige hoor, het is nu nog 3 km naar de finish.
Dit stuk is ook niet echt inspirerend en het is inmiddels droog, een waterig zonnetje komt tevoorschijn. Bij de finish aangekomen melden wij ons af en drinken nog wat en kletsen wat na.
Het was te nat om foto's te maken dus vandaar weinig foto's bij dit verslag.
Volgende tocht is de eerste van de Winterserie in Tilburg.

Een paar foto's klikkerdeklik hier

vrijdag, november 04, 2016

Wandelclinic 30-10-2016

Afgelopen zondag heb ik in Amsterdam een wandelclinic gevolgd. Truus Vernhout van ons wandelforum walkers4walkers heeft geleerd voor wandelcoach en het leek haar wel leuk dit eens in de praktijk te brengen. Daarvoor deed ze een oproep op het forum en er waren meerdere leuke reacties. Een datum was snel gepland.

Het was een gezellig weerzien van 7 wandelvriendinnen en ik heb een paar vermakelijke uurtjes in het Westerpark doorgebracht. Het was ook nog heel leerzaam! Bedankt Truus voor je tijd!

hier zijn de foto's te bekijken