Totaal aantal pageviews

zaterdag, juni 25, 2016

Amersfoortse Tweedaagse 24-25 juni 2016 / 70 km


Dag 1

En dan is het weer tijd voor de Amersfoortse Tweedaagse, een evenement waar ik elk jaar naar uitkijk. Het is traditioneel de "laatste training" en altijd weer erg leuk om te doen. Ik heb me al vroeg in het jaar ingeschreven en de startkaart is thuisgestuurd. Dit keer ben ik niet vergeten deze mee te nemen......

Nadat ik me gisteravond al geïnstalleerd had bij mijn schoonouders rij ik na een goede nachtrust op vrijdagmorgen vroeg, met Hans naar de startplek in Amersfoort, het sportcentrum. Hans loopt dit keer niet mee omdat ik 40 km ga lopen, dat vindt hij net te ver. Ik vind het wel prettig om afgezet te worden en weer opgehaald straks omdat er weinig parkeerplaatsen zijn op dit moment. Later hoor ik van een medewandelaarster dat de grote parkeerplaats onder gelopen was vanwege de vele regen die recentelijk is gevallen.
Nadat ik mijn startkaart heb ontvangen zie ik Hetty en Andre al staan en we kletsen nog even wat. Het is nog te vroeg om te starten, we mogen om 7.00 uur los.
Ik kijk om me heen en ik zie in de verte Annika zwaaien, zij is er al met nog een paar wandelvrienden waar we vandaag mee op stap gaan.

Nadat iedereen present is gaan we op pad, de bebouwde kom in van Amersfoort. We zien veel verpauperde huizen en huizen in de steigers vanwege een renovatie. Ik vind het geen fraaie aanblik. Al snel komen we op de Zandbergenlaan waar we straks, aan het eind van de tocht weer terugkeren gezien de pijlen op de weg en ook de routebeschrijving geeft dat aan.
Het bos, waar we een groot deel van de dag verblijven, is vochtig van al dat regenwater dat de afgelopen 24 uur is gevallen. Het is zelfs een beetje dampig, het lijkt wel een tropisch oerwoud. Ik zie ineens iemand met een marathon shirtje lopen en ik kan het niet laten om dan te roepen: "hee, Rotterdam!" En de trotse bezitter van dit shirt knoopt meteen een gezellig gesprek met mij aan om er vervolgens na een tijdje achter te komen dat hij waarschijnlijk te ver is doorgelopen voor de 50 km- splitsing. Hij loopt terug om alsnog de extra lus te gaan maken. Tja, dat krijg je als je aandacht ineens ergens anders ligt, dan mis je wel eens een aanwijzing!

Na een flink aantal bospaden komen we bij de eerste stop, de Stoeterij waar het gezellig druk is, ook de rij voor de Dixies is lang maar ik ga het bos wel vereren met een bezoekje. Hier stoppen we ook niet echt voor een rust maar we kletsen nog wel eventjes met een paar bekenden die hier ook lopen. Ook de mensen die ik heb leren kennen bij het tochtje van André zeg ik even gedag.
Annika en ik vertrekken dan weer om naar de Vlasakkers te gaan, een militair terrein waar je alleen als burger mag lopen tijdens deze tocht. Van het "plaatsnaambord" wordt natuurlijk een foto gemaakt en we liggen weer in een deuk om de opmerkingen die gemaakt worden....
Dit militair terrein is immens groot met brede paden en het is er heerlijk om te wandelen. Dan zie ik ineens dat we "anders" lopen dan andere jaren, we steken een grote oppervlakte over waar we naar mijn mening nooit over lopen maar goed, alle wandelaars lopen deze kant uit dus wij ook......hoe bedoel je kuddegedrag?? Ook als we na dit terrein naar links gaan zien we geen pijl.
Na zes kilometer zijn we klaar met dit stuk en gaan we op weg naar de tweede rust, eigenlijk onze eerste want we hebben nog niet gezeten! Na een stukje bebouwde kom krijgen we nog een bospad voor onze kiezen en als we bijna bij de rust zijn, ruiken we de kroketten al. Annika heeft erg veel trek in een broodje kroket en gaat in de rij voor deze snack, ik ga even mijn flesje vullen met water, het is dorstig weer.
Deze accommodatie, v.v. 't Vliegdorp, is een fijne rustplek en omdat het lekker weer is kunnen we buiten op de tribune zitten, we hebben er nu 19 km opzitten. Er worden wat foto's gemaakt want we zijn met een flinke club en we zitten toevallig allemaal bij elkaar op de tribune. Met een selfiestick van André maken we een paar leuke groepsfoto's en Ron maakt er ook een paar, ze zijn erg leuk geworden!
We stappen na deze heerlijke rust weer op om de rest van de tocht te gaan lopen de volgende 8 km naar rust nummer twee bij sportcentrum Pijnenburg. Maar eerst lopen we nog een stukje bebouwde kom om vervolgens uit te komen bij de vliegbasis Soesterberg en het Nationaal militair museum. We lopen wat te dollen over foto's maken van militaire voertuigen en zitten op de tank maar dat doen we toch maar niet.
Het is heerlijk weer en best warm, ik drink vandaag vrij veel maar ondanks dat begin ik hoofdpijn te krijgen. Maar als we bij Pijnenburg aankomen neem ik even een pilletje en het leed is zo geleden. Ik heb gelukkig ook veel afleiding van mijn gezellige wandelvriendinnen en -vriendjes.....

Voor mijn gevoel gaan we weer te snel in de benen om ons op te maken voor de 7 km naar de volgende rust, de Kabouterhut. De route daar naartoe gaat een stukje langs dierentuin Amersfoort. Het is best een saai stuk en we verdrijven de verveling door mee te galmen met Adrie zijn muziek. Hij heeft een klein speakertje bij zich die is aangesloten op zijn mp3 waaruit leuke muziek komt, van die Nederlandse smartlappen en meezing liedjes. Zo gaat de tijd snel voorbij totdat we bij de Kabouterhut aankomen. Dit is niet de "officiële" rust want hier gaan we zitten omdat er meer ruimte is en het is er gezellig. Sommigen nemen het er hier even van door een lekkere pannenkoek te eten of een heerlijk ijsje met slagroom, ik hou het bij een cappuccino die André voor me gaat halen, dat vind ik wel lief! Hij zit er al een tijdje met Hetty en Ria maar ik ben nog eventjes bij hen gaan zitten om bij te kletsen. Al snel is het voor hen tijd om te vertrekken en ik ga dan nog eventjes bij de anderen zitten. Ik ben nog lang niet uitgerust. En het is er heerlijk toeven in de zon.

Het slotstuk van de dag is nog een kilometer of vijf, zes. Eerst weer een stuk bebouwde kom om daarna weer het bos in te gaan. En omdat we zo lopen te kletsen met elkaar is de finish al snel in zicht! We melden ons af en begroeten nog een paar andere wandelvrienden die al gefinisht zijn. We bieren en babbelen nog even na, en als ik een telefoontje van Hans krijg dat hij op me wacht neem ik afscheid. Maar niet voor lang want morgen is er weer een wandeldag! Ik heb er nu al zin in!


Dag twee van de Amersfoortse. Ik word weer door Hans voor het hek van het sportcomplex afgezet en ik meld mij aan. Daarna ga ik mijn wandelvriendjes en - vriendinnetjes begroeten die allemaal al klaar zitten/staan voor de start van de tweede wandeldag.
Het eerste stuk naar de rust bij Bergzicht is 10 km lang en voert ons over fiets- en wandelpaden richting landgoed Den Treek en we lopen langs het landhuis Den Treek wat oorspronkelijk een eeuwenoude boerderij maar nu een rijksmonument is. Het bestaat al sinds 1334 en is in de 19e eeuw verbouwd.

Als we de Treekerweg aflopen komen we aan bij Bergzicht, de eerste rustlocatie. Daar vinden we op het grote terras achter een mooi plekje om te zitten met z'n allen, we zijn met een grote groep. Er is voor iedereen een stoel. Wel jammer dat de koffie- en taartvoorziening wat aan de trage kant is! Jan en Annika staan lang in de rij......

Na de rust lopen we richting Henschotermeer waar we al snel arriveren. Daar kan ik gelukkig naar het toilet en we gaan lekker in de zon zitten aan het water. Het is nog steeds heerlijk weer maar wel iets frisser dan gisteren dus lekker wandelweer.
Het Henschotermeer is een recreatieplas van circa 70 hectare, waarvan 13 hectare water, in het Utrechtse Woudenberg. Het is gelegen in het landgoed Henschoten, deel van Den Treek-Henschoten. Jaarlijks komen er zo'n 600.000 bezoekers.
Het meer was tot 1895 een grote zandverstuiving. Om te voorkomen dat de weilanden en wegen zouden verdwijnen onder het stuivende zand werden de zandverstuivingen met plaggen en hei bedekt. Tussen de plaggen werden bomen geplant. Begin jaren 30 is met zandwinning voor de aanleg van de Rijksweg A12 en later de Grebbelinie het meer ontstaan. Naderhand (1972) is de in die tijd ontstane plas uitgediept en vergroot om als zwemplas te dienen.

In het meer ligt een eiland, dat door twee voetbruggen met het strand verbonden is. Om het meer heen ligt een recreatiegebied waar men onder andere kan wandelen. In de winter kan er, als het voldoende gevroren heeft, geschaatst worden. Aldus Wikipedia.

En ook vandaag loop ik te genieten van de muziek die Adrie uit zijn speakertje laat schallen zodat de kilometers ongemerkt onder de voeten doorgaan. Na het Henschotermeer is de volgende rust gepland bij de Valleiruiters in Woudenberg. Een plaatsnaambord is weer het decor voor een leuk plaatje. Bij de Valleiruiters is het ook weer druk en er zijn weinig stoeltjes maar ik kan er toch een bemachtigen. Hier nemen we uitgebreid de tijd en ik nuttig een soepje, altijd lekker tijdens wandelen.
De laatst kilometers naar de finish verlopen niet helemaal zoals gepland omdat Adrie, na ongeveer twee kilometer van de vorige rust vandaan, erachter komt dat hij zijn heuptas vergeten is! Hij gaat terug en we beloven op hem te wachten bij de YMCA, de volgende rust. We vermaken elkaar met kletspraat, anekdotes en leuke liedjes. Andries weet een leuk lied waar ik heel erg om heb gelachen, Het Dorp van Ali Osram. Nee.....niet het origineel van Wim Sonneveld, deze is veeeeeel leuker!!

Als we bij de YMCA aankomen, betrekt de lucht en al snel vallen de eerste spetters. Er wordt nog een soort van regenscherm opgezet zodat de wandelaars kunnen schuilen en wij kunnen een tijd droog blijven zitten totdat Adrie weer verschijnt.
Vanaf hier is het nog een half uur lopen naar de finish maar helaas is het nu door gaan regenen en ik van Adrie een poncho krijg, de mijne heb ik thuis gelaten omdat ik de regen niet verwacht had. Eindelijk komen we aan en ik ga nog even bij de foto's kijken maar kan die van ons niet vinden. Dan meld ik me af en ontvang mijn cijfertje 9 en de felicitaties. Ik zie mijn wandelmaatjes schuilen onder een afdakje en ik ga erbij staan, dans een beetje mee met de muziek die uit de immens grote speakers schalt. Wat jammer dat het regent!! Ik heb met Hans afgesproken dat ie me komt halen na een half uurtje en als het bijna tijd is neem ik afscheid van mijn maatjes en ga nog even bij André en zijn maatjes zitten om nog even na te praten. Totdat Hans mij belt: ik ben er. Ik stap in de auto, vermoeid en nat en een beetje verkleumd maar ik heb toch genoten van deze twee wandeldagen. Ik kijk terug op een geslaagd wandelweekend. Als ik na het douchen mijn voeten inspecteer zie ik twee blaartjes maar daar heb ik geen last van gehad. Volgend jaar mijn tiende keer want ik zal zeker hier nog een keer lopen en ik wil de organisatie bedanken voor alles! Het was weer super!

bekijk hier de foto's van dag 1

bekijk hier de foto's van dag 2

zaterdag, juni 18, 2016

Graafstroomwandeltocht Oud-Alblas 18-6-2016 / 20 km

Ik kan dit weekend uit diverse wandeltochten kiezen, zelfs een tocht in Spijkenisse maar Hans en ik gaan dit keer in Oud-Alblas lopen. De tocht wordt door w.s.v. "Nooit gedacht" georganiseerd en heet Graafstroomwandeltocht.
Zaterdagochtend rijden we naar Oud-Alblas, de startlocatie is snel gevonden. Maar Hans gaat toch de auto op een andere plek zetten en ik ga me vast aanmelden bij Jaqueline, zij zit aan de inschrijftafel. We kletsen wat, en na de inschrijfrituelen kunnen we met een routebeschrijving op pad, we gaan dit keer 20 km lopen.
Het weer is wat onbestendig en daarom hebben we ons maar tegen de regen bewapend d.m.v. een poncho en een regenjasje. Die moet helaas een paar keer aan maar de regen valt alleszins mee als je de luchten ziet!
Na een paar straatjes bebouwde kom lopen we over een lange weg en we kunnen ons links en rechts vergapen aan de mooie huizen die hier staan. Dat doodt ook een beetje de eentonigheid wat we helaas van de rest van de tocht niet kunnen zeggen. Veel recht-toe-recht-aan wegen. Gelukkig wel een stukje door het Alblasserbos, mij welbekend van de Kennedymars van RWV maar nu zie ik het bij daglicht en dat is toch anders lopen.

Tot we bij Streeknatuurcentrum Alblasserwaard komen waar we even een stop houden voor een bakkie koffie. We weten dat de wagenrust van Nooit Gedacht dichtbij is maar we vrezen dat er weinig zitplekken zullen zijn en ik wil ook even normaal naar het toilet en niet op een Dixie! Na een bakkie-met (appeltaart voor Hans) gaan we weer verder, slaan de wagenrust even verderop over en steken de snelweg A15 over richting Papendrecht. Hier maken we tijd voor een paar brugmomentjes waar we eerder tijd maakten voor paaldansmomentjes bij een paar plaatsnaamborden. Altijd lachen!
Na een paar bochten door een parkje en wat bebouwde kom steken we weer de weg over en is de finish niet ver meer.
Ik zet de donkere lucht op de foto, het ziet er dreigend uit maar het blijft wonderwel nog steeds droog. Na een lang stuk langs de snelweg mogen we weer het bos in om vervolgens uit te komen in Oud-Alblas. We lopen op de weg die we vanmorgen met de auto reden en zien dan al snel de startlocatie 't Trefpunt verschijnen net als de regen begint te druppelen. Net op tijd binnen dus. We melden ons af en ik laat mijn boekje afstempelen door Jaqueline. De auto staat heel dichtbij en na een half uurtje autorijden zijn we weer thuis. Lekker gelopen vandaag maar ik had van de route meer verwacht. Ook wel jammer is dat de routebeschrijving wat summier was, ik vind het prettiger als de afstanden erbij staan. Maar ja, desondanks hebben we toch een fijne dag gehad met de nodige brug- en paaldansmomentjes.
De volgende wandeltocht is de Tweedaagse van Amersfoort volgende week vrijdag en zaterdag.
bekijk hier alle foto's

zaterdag, juni 11, 2016

Kippenloop 11-6-2016

Vandaag ga ik naar Katwijk voor de Kippenloop die daar georganiseerd wordt. Kippenloop, waar komt die naam vandaan? Lees meer hierover op de site
https://www.kippenloop.nl/over-ons/
Het is alweer de twaalfde editie van deze loop en het doel is geld inzamelen voor het KWF Kankerfonds en voor KIKA. Er worden ook loopjes georganiseerd voor de allerkleinste lopertjes, de kuikens! Het is dus een drukte van belang in Katwijk met kippen en kuikens en natuurljk ook hanen!

Ik ga vandaag met Annika lopen en we spreken af om 7.45 uur op de parkeerplaats in Katwijk waar ook de start is, het enige wat we nog moeten doen is een startknip halen en een routebeschrijving. Die heb je niet nodig, er is uitstekend gepijld en bovendien is de route in al die jaren niet gewijzigd, ik weet hem op mijn duimpje! Het is dan ook de zesde keer voor mij. Bij de startknip krijgen we ook een Snelle Jelle voor onderweg, die steek ik in mijn zak voor later.

De eerste editie was in 2005 met 1700 deelnemers en is uitgegroeid tot een zeer populaire wandeltocht mede doordat de verzorging onderweg meer dan uitstekend is! Nu is er een inschrijflimiet van 6000 wandelaars.
Voordat we het strand opgaan bezoeken we nog even een hotel. Niet om er te gaan slapen maar we moeten allebei nodig naar het toilet! En hier is het rustig en schoon. Wat een goed idee!!

De eerste stop, daar staat een enorme rij als we bij het strand aankomen. De rij begint al op de boulevard maar wij gaan daar niet in staan, de rust komt te vroeg en een krentenbol en koffie willen we niet. Het is helaas wat mottig weer en zwaar bewolkt. Geen echte regenbuien maar wel zodanig dat je er nat van wordt! Dus de poncho is niet voor niets meegegaan.
En dan is het een flink aantal kilometers bikkelen over het strand. Het is hoog water waardoor we vaak door het wat lossere zand moeten lopen en langs de branding lopen is gevaarlijk vanwege de golven die plotseling het strand op komen! Gevaar dus voor natte voeten.....
Er liggen ook enorme kwallen op het strand van wel 50 cm doorsnee!

Al kletsend loopt Bas ineens voorbij en ik roep: hee, jij bent toch Bas? Jaa hoor dat heb ik goed gezien want hij draait zich om. Hoi Bas, is Brechje er ook? Natuurlijk, die loopt een stuk achter ons! Leukkkkk......ff bijpraten als zij ons ook inhaalt. Ellen, Ester en Jaap zijn er ook bij. En zo lopen we eigenlijk ongemerkt het strand weer af richting rust waar we weer getrakteerd worden op een flesje water en een banaan.

We zoeken een strandtent op waar het wat stiller is en gaan daar even een lekkere cappuccino drinken. Eventjes bijkomen hoor....
Na de koffie gaan we het mooie duingebied in van Wassenaar en lopen de komende tien kilometer tot de volgende rust over prachtige natuurpaadjes en langs mooie duinvennetjes. Zelfs een veld met blauwe bloemen (slangenkruid) wordt op de foto gezet, al is het onkruid hoor ik later het is toch mooi, een paradijs voor hommels.....
Wij worden zelf ook op de foto gezet door de fotograaf van Wandelfotografie, dezelfde van de 30vanzandvoort en de Amersfoortse. We passeren nog twee waterposten onderweg en bij een ervan zien we wandelvriend Daniël die met een aantal vriendinnen op pad is, we kletsen even wat en worden op de foto gezet waarna wij weer verder gaan.
Op een mooie loopbrug worden wij gevraagd om als fotograaf te fungeren door twee meisjes en wij vragen aan hen hetzelfde voor een Brugmomentje.

En dan is de rust vlakbij, dat weet ik nog van de vorige edities en de muziek is al te horen. Leuke 70-80 jaren muziek, heerlijk! The Eagles, ELO, Queen, Paradise by the dashboard light ze schallen één voor één door de speakers. Dat is leuk want de rij voor de kippenpootjes is lang!! Maar het gaat vrij snel en we moeten een bonnetje inleveren want anders hebben de laatsten niets. Je krijgt ook echt maar 1 pootje per bon en ik heb 2 bonnetjes want Annika wil niet, zij is vast een plekje gaan zoeken. Als ik mijn traktaties heb, kan ik Annika niet vinden en ik sta een beetje om mij heen te kijken als ik ze ineens zie zwaaien in de verte. Hè..gelukkig maar! We moeten nog maar vijf kilometer, het zou zonde zijn als we elkaar mislopen hierdoor.
Na de heerlijke rust met kip, Radler 0,0 en een Sourcy-met-munt gaan we weer verder na een bezoekje aan een van de Dixies. Langs de weg lopen we richting de laatste rustpost, die is nog maar een paar kilometer verder. Dit laatste stuk is niet zo heel erg bijzonder vind ik, we lopen langs een autoweg en nog een klein stukje duingebied.
Bij de laatste rust, "draaihek" genoemd, is heerlijke kippensoep te krijgen. Hier nemen we weer lekker de tijd voor, even wat zouts is altijd lekker tijdens het wandelen.
Na dit aangenaam verpozen is het tijd voor het laatste, korte stukje naar de finish. Vlakbij de camping waar we langs lopen staat een plaatsnaambord en jawel hoor, tijd voor een foto voor mijn verzameling!
Als we bij de boulevard aankomen ga ik toch nog eventjes naar het toilet bij een strandcafe en kunnen we ons opmaken voor de laatste meters. Wat ik wel heel jammer vind is dat de finish plek veranderd is, niet meer op de boulevard maar in het centrum van Katwijk. Enorme drukte en bedrijvigheid, en na ontvangst van onze medaille proberen we een weg te vinden tussen de mensenmassa op weg naar de kibbeling. Helaas, de rij is enorm!!! En wachten is niet onze hobby daarom besluiten wij een strandtent op te zoeken voor de nazit. Die is snel gevonden en in strandtent "Zomer" eten we een patatje om de wandeltocht af te sluiten.
De finish is een stuk verder dan de start waar onze auto staat maar dat vinden we helemaal niet erg. Nog een klein stukje lopen en dan bereiken we het parkeerterrein weer waar de rust is weergekeerd. We nemen afscheid van elkaar en met een voldaan gevoel rij ik weer op huis aan. Ik heb ontzettend genoten van de dag!! Bedankt Annika voor de gezelligheid en alle vrijwillers voor de verzorging.

De volgende wandeltocht is volgende week zaterdag in Oud-Alblas.


Bekijk hier alle foto's

zaterdag, juni 04, 2016

Molenwaardtocht 4-6-2016 / 20 km

Vandaag gaan Hans en ik een stukje wandelen in Kinderdijk. Daar wordt door de wandelvereniging Kinderdijk een tocht uitgezet van wel 7 afstanden, wij kiezen voor de 20 km route. Het beloofd een mooie dag te worden dus de korte box kan aan en een luchtig truitje en zo gezegd zo gedaan, stappen we vanochtend in de auto op weg naar het startbureau aan de Molenstraat in het partycentrum de Klok.
Het parkeerterrein is groot maar desondanks kunnen we net een plekje vinden, er is een flink stuk afgezet voor bussen, kan je nagaan hoe populair deze tocht is! Vooral bij Belgen....... In het startbureau aangekomen melden wij ons aan en na een toiletbezoek kunnen we van start, gewapend met een uitgebreide routebeschrijving.

Het eerste stuk is ruim 1,5 km lopen over de dijk en het voetpadgedeelte is smal en dat loopt niet erg prettig want we moeten steeds voor de langsrijdende auto's uitwijken! Gelukkig komt er een einde aan en lopen we het natuurgebied in en is het alweer snel tijd voor een Brugmomentje. Die zullen vandaag vaak voorkomen want we lopen in waterrijk gebied! Daarom staan hier al die molens, om het overtollige water weg te pompen naar de rivier de Lek. Als we bijna aan het einde van de tocht komen zullen we langs al deze molens lopen maar zover is het nog lang niet!
We krijgen een mooi natuurgebied voorgeschoteld en dat heeft ook een mooie naam: Lammetjeswiel. We genieten hier van de rust en de leuke paadjes die ons langs een scoutinghonk leiden. De jonge scouts zijn er druk in de weer, sommigen zitten op een brugleuning als wij uit het gebied lopen, de bewoonde wereld weer in. Saaie flats zijn dat wel! Via een winkelgebied en door de wijk lopend komen we na 6,2 km aan bij de eerste rust, een kantine van de plaatselijke schaatsbaan. Hier houden we even een kleine pauze, het is er benauwd warm maar buiten is geen plek meer dus vooruit dan maar.......

Na de koffie vertrekken we weer en zien dat de tweede rust ook weer hier is, we lopen straks een "heen-en-weertje". Dan arriveren we in het Alblasserbos en weer is het genieten van al dat natuurschoon en vooral de stilte! De randstad is dichtbij maar daar merk je hier niets van. Ook maken we vaak tijd vrij voor een Brugmomentje of een paaldansfoto als ik weer een plaatsnaambord zie.
Maar soms gaat de route langs een druk bereden weg waar veel autoverkeer is en dan is het echt opletten geblazen wil je niet aangereden worden door een wegpiraat. Ze rijden hier best hard! En er is ook veel fietsverkeer natuurlijk vanwege het mooie weer, mensen gaan er vandaag lekker op uit met de fiets!
Na ongeveer een uur gelopen te hebben is het inmiddels lunchtijd en dan zie ik een bordje met: "De kat in de wilg" en ik weet nog van de vorige keer dat ik hier liep, je kan daar lekker buiten zitten en misschien hebben ze wel een lekkere lunchkaart! Na niet al te lange tijd zie ik inderdaad een bekende uitspanning, de partyboerderij, want dat is de kat in de wilg. We zien wat tafeltjes met "gereserveerd" maar ook nog een paar vrije tafels gelukkig en we ploffen hier neer voor een uitgebreide pauze.......heerlijk toch dat wandelen! We genieten hier van de zon en de lekkere lunch. Maar.......er moet nog een gedeelte van de tocht gelopen worden dus na de lunch gaan we weer in de benen voor het slotstuk.
Maar voordat we aan het slotstuk kunnen beginnen moeten we weer eventjes bij de tweede rust langs voor de controle en niet voor een rust want die hebben we al gehad. Hier kom ik Inge en Kees tegen, zij rusten wel en wij gaan weer door voor het laatste deel van de route. Vanaf deze rust lopen we weer een stukje natuurgebied in, lekker in de schaduw! En over een leuk onverhard pad, tussen twee sloten in. Weer eens wat anders maar als je slechte knieeën hebt, niet zo fijn (ik passeer een dame die daarover klaagt).

Nu komen we aan bij de wereldberoemde molens. Deze molens staan sinds 1997 op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Het zijn 19 molens en allen dateren ze uit 1738-1740. Het zijn 8 bakstenen windmolens, 8 met riet bedekte molens, 2 achtkantige molens en 1 wipmolen, de Blokker. Die is in 1620 gebouwd en in 1997 afgebrand maar in 2000 weer opgebouwd en sinds die tijd ook weer operationeel. De molenrijen zijn alleen te voet of per fiets goed te bereiken en wij doen dat middels een grasdijk. Dat is wel fijn want dan lopen we de fietsers niet in de weg! Het is echt genieten hier, van het mooie weer en de aanblik van die mooie molens aan het water. We maken dan ook veel foto's! Er is 1 molen open en tegen betaling te bezichtigen maar dat doen wij niet. Het is er erg druk en lopen door. Aan het eind van dit pad is een bezoekers centrum waar je ook wat kunt drinken en er staat een grote klomp buiten. Ik ga erin zitten voor een leuke foto.....
Nu zijn we helaas aan het einde gekomen van de tocht en moeten nog een klein stukje over de Molenstraat tot het partycentrum lopen. Daar melden we ons af en ik bedank de vrijwilligers voor de mooie tocht!! We hebben echt genoten vandaag maar voor Hans is (ruim) 20 km wel genoeg geweest.....
Moe maar voldaan rijden we weg vanuit een broeierig Alblasserdam. Er is onweer op komst die losbarst als we al lang en breed thuis zitten!

De volgende tocht die op het programma staat is volgende week zaterdag 25 km, de Kippenloop in Katwijk.

bekijk hier alle foto's