Totaal aantal pageviews

zaterdag, mei 28, 2016

Voorthuizen 28-5-2016 / 15 km

In Voorthuizen hebben mijn schoonouders een chalet en dat is een prima uitvalsbasis om te gaan wandelen......in Voorthuizen dit keer. Daar wordt namelijk de jaarlijkse wandeling georganiseerd door Schuiteman Accountants Wandelfestijn. Meestal ga ik hier de 40 km route lopen, maar dit keer ga ik met Hans samen de 15 km route eens lopen omdat ik vorig weekend nog 80 km gelopen heb en ik mijn voetjes een beetje rust gun.
Vrijdagmiddag rijden we naar Voorthuizen voor een nachtje in het chalet en zaterdagmorgen gaan we bepakt en gezakt op weg naar de startlocatie die even verderop in het dorp zit in de Bethabara kerk. Maar het zal nog even duren voordat we kunnen gaan lopen, iets met verloren portemonnee enzo....dat uiteindelijk toch nog goed afloopt dankzij eerlijke vinders!!!

Met een uitgebreide routebeschrijving gaan we op pad en de zon schijnt uitbundig, Hans heeft zijn jasje al in de auto achter gelaten, het is inmiddels ook al wat later in de ochtend dan gepland.

Al snel gaan we de bebouwde kom uit en komen we in bosrijk gebied, lopen we over leuke bospaadjes en vergapen ons aan de mooie huizen die hier staan. De rododendrons staan deze tijd van het jaar mooi in bloei. In het recreatiegebied Zeumeren ligt een grote waterplas waar we omheen mogen lopen en we zien veel jongeren in een visserstentje zitten. Blijkbaar een favoriete visstek. Aan de overkant van de plas, het Zeumerse gat, staat een groot gebouw waarvan we afvragen wat dit is. Later horen we dat dit een overdekt speelparadijs is voor kinderen.
We zien leuke bordjes langs de weg, elke keer een andere letter van het alfabet met een dier die met die letter begint, een leuke afleiding want we raden steeds wat het volgende dier zal zijn.......
En ik duik hier even de struiken in voor een sanitaire stop.

Na nog wat graspaadjes en een lange, lange asfaltweg met veel autoverkeer waardoor we vaak in de berm moeten springen om niet aangereden te worden, komen we bij de rust uit. De familie Hardeman heeft zijn erf ter beschikking gesteld en er is vanalles te krijgen voor een vriendelijk prijsje. Wij nemen een soepje en gaan even in de schaduw zitten. Ik voel me niet zo fit vandaag en het gaat moeizaam allemaal en daarom ben ik dubbel zo blij dat ik geen grotere afstand loop!
Na de soep ga ik mijn fles bijvullen en vervolgen we de route. Het is drukkend weer en er is onweer voorspeld. Bij een ijsboerderij waar je ook kan mais-sjezen (met een crossauto rijden door het mais) aarzelen we even om te zitten maar Hans zegt dat we net gezeten hebben en wil verder lopen, dat doen we dan maar....

In de verte zien we een wandelaar terugkeren en ik denk: "nee he, we lopen toch niet verkeerd?" Maar HIJ loopt verkeerd want we moeten een hekje door om over een graspad verder te gaan en hij was daaraan voorbij gelopen. Dit graspad is 1710 meter lang! Het loopt zwaar maar ik zie de kerktoren van Voorthuizen al in de verte. Na het pad zien we een plaatsnaambord en je raadt het al: tijd voor een paaldansmomentje!
Hierna lopen we de bebouwde kom in en ik herken de weg die naar Putten gaat. We hebben hier vlakbij op een camping gestaan, vandaar. Maar het lijkt een eeuwigheid voordat ik de rotonde zie die het einde van de route inluidt! Het is een tijd geleden dat ik ZO blij was met een finishdoek! Na een finishfoto gaan we ons weer afmelden en krijgen we als beloning elk een doosje eieren mee. En dit keer blijven we niet nabieren want de auto moet nog terug (we hebben een leenauto vanwege een spoedreparatie aan onze auto).
De route was erg mooi en afwisselend in het begin en hij was goed gepijld maar wandelen over autowegen is niet mijn favoriet! En de verwachtte onweersbui kwam toen wij al lang en breed bij mijn schoonouders zaten.

bekijk hier alle foto's

zondag, mei 22, 2016

1ste Kenndymars Cuijk 21-5-2106 / 80 km

Vrijdagochtend word ik laat wakker, lekker uitgeslapen begin ik aan de dag. Er moeten nog allerlei zaken geregeld worden als voorbereiding voor de 1ste Kennedymars van Cuijk die morgenochtend vroeg gaat starten, mijn 8ste keer!
Dus na het opruimen, boodschappen doen en inpakken rijden we toch nog ietwat aan de late kant naar Cuijk waar ik een nachtje zal slapen in een B&B. Het zal een kort nachtje zijn......want de start is al om 05.00 uur! Het is de eerste keer dat ik een zogenaamde "dag Kennedymars" ga lopen en ben best wel nerveus!
Bij de B&B aangekomen worden we hartelijk ontvangen door de eigenaar Ruud, en drinken nog eventjes een lekkere bak koffie alvorens hij ons wegwijs maakt in zijn leuke stulpje dichtbij de start.
Hier kunnen we heerlijk nog eventjes relaxen en later op de avond rijden we naar het centrum van Cuijk voor een hapje eten in bistro Bij ons thuis, in de straat waar we ook tijdens de Nijmeegse voorbij komen! Wat apart want nu is het erg stil.........

Om 4.30 uur die zaterdagochtend kom ik bij de startlocatie aan, het is dan al erg druk maar het aanmelden gaat heel soepel. Ik zie al diverse bekenden die deze mars ook gaan lopen en ik begroet een paar walkers van het walkersforum die aan een tafel zitten te wachten op het startsein. Ik ga even later maar vast naar buiten, het is er erg warm!
Mijn wandelmaatjes zijn inmiddels ook gearriveerd en we wachten buiten op het startsein, die we kennelijk missen want de groep is al in beweging en het is nog geen vijf uur! Nou ja, dan gaan we maar lopen, de zonsopgang tegemoet. Eerst door de straten van Cuijk om dan aan te komen in het centrum, een bekend stukje van het Nijmeegse vierdaagse parcours! Wauw......heel leuk om hier weer te lopen! Bij de kade van de Maas wacht ons een prachtige zonsopgang, zonder de gebruikelijke drukte en geen ponton brug. Maar niet minder indrukwekkend! Kippenvel!!!
Al snel zie ik een plaatsnaambord en een foto is snel gemaakt om de spieren los te maken voor een paaldansmomentje, er zullen er nog veel volgen vandaag!
Ik ben in het gezelschap van een groepje walkers en het is reuze gezellig om met elkaar op te lopen. De groep is niet constant bij elkaar maar dat geeft helemaal niets. Na vijf kilometer moet ik erg plassen en ik zie iemand zijn deur open maken om de hond uit te gaan laten en ik vraag of ik naar het toilet mag, een andere wandelaarster gaat mij net voor dus ik moet mijn wandelmaatjes even verlaten. Na deze sanitaire stop ga ik alleen verder en kom in de staart van het peloton terecht. Dan zie ik in de verte een bekende lopen, tenminste dat denk ik. Als ik hen passeer vraag ik: "ben jij Monique?" En ze bevestigd mijn vraag waarna we samen al kletsend verder lopen. Gezellig want alleen lopen is niet zo leuk!

Al kletsend lopen we rond de Kraaijenbergse plassen, een mooi natuurgebied waar ook het plaatsje Linden aangedaan wordt. Wederom een plaats waar we tijdens de Nijmeegse doorheen lopen. Nu is het er erg stil! En ook weer tijd voor een paaldans momentje vastgelegd door Monique. Ik maak een foto van de lege plaats waar Gerard met zijn camper staat tijdens de Nijmeegse, een fijne rustplek op de vierde dag.
We boffen met het weer vandaag, het belooft een warme dag te worden en de wandelroute is tot nu toe erg mooi met diverse ondergronden en uitzichten. We arriveren bij de eerste rust, watersportcamping 't Loo die naar mijn gevoel al snel verschijnt. We worden hier verwend met allerlei broodjes en fruit plus koffie of thee. We zoeken een plekje in de buitenlucht om even bij te komen, de eerste kilometers zitten erop! We mogen eerst nog even in de rij staan om ons nummer door te geven voor registratie in de computer maar later blijkt dat de site niet meer bereikbaar is.
De route gaat hierna weer verder richting Beers, ook alweer een Nijmeegse doorkomstplaats! Ik herken de kerk van Beers die ik al in de verte zie. Als ik op weg naar de tweede rust in Beers weer naar het toilet moet, duik ik de bosjes in zodat ik mijn maatjes kwijtraak maar als ik klaar ben zie ik ineens Monique weer lopen en samen lopen we al kletsend naar Beers. We lopen door prachtige natuurgebieden en boerenlandschappen, ik geniet! Ik herken het kruispunt en de stoplichten die we ook tijdens de Nijmeegse moeten passeren. Hier is de tweede rust bij 't Wapen van Beers. Mijn wandelmaatjes zitten hier ook al en weer zijn er broodjes, krentenbollen, fruit en/of koffie en thee! Prima verzorging hoor! Hier hebben we de beschikking over onze tas en ik doe mijn vestje erin, die is niet meer nodig! Het is er gezellig en doet denken aan de Egmondse Tweedaagse met Friese dumkes en lekkere drankjes behalve de gluhwein! Maar, al is het gezellig, het is weer tijd voor actie want we moeten nog 59 km lopen!

Na Beers (jammer genoeg hier het plaatsnaambord gemist) komt Mill en bij deze rust wacht ons een stuk appeltaart en hier zal Hans mij opwachten voor de morele steun!
Op de route daarnaartoe lopen we langs Kasteel Tongelaar en Cobie neemt een kijkje op het informatie bord. Maar ik maak een foto van de ingang waar een pop staat gemaakt van pannen en loop door in de prachtige natuur, ik verbaas me elke keer weer over deze route want hij is zo anders dan welke Kennedymars ook!
In Mill is de derde rust op 30 km bij buitencentrum de Valkhoeve. Hier krijgen we een stukje appeltaart met!! Dat is genieten zeg, want de zon schijnt inmiddels uitbundig en we hebben een mooie plek in de zon! Hier staat Hans mij op te wachten volgens afspraak, hij kan mij goed volgen op de "findmymobile" app. Ik maak nog een foto van een stel schattige spaarvarkentjes, die net geboren zijn en lekker liggen te woelen in de aarde. Wat een schattig gezicht!
We stappen weer op en gaan onze tocht vervolgen en ik voel me nog prima en heb nergens last van! Er zit misschien wel een recordtijd in!
We gaan op weg naar alweer de vierde rust in Sint Hubert en lopen langs de prachtigste huizen en lanen met mooie rodondendrons die nu allemaal in bloei staan. Genieten dus! Er is ook tijd voor een Brugmomentje met zijn allen hoewel we dan een soort van opstopping veroorzaken, maar we vinden dit leuk voor later......
Op 40 km zit de Camping Rossem's Troost, daar krijgen we weer onze tas en ik maak van de gelegenheid gebruik om mijn outfit aan te passen, ik breek door mijn deo heen! Het is wel lekker om in frisse kledij en een korte broek te lopen dus zogezegd zo gedaan. Hierbij verlies ik bijna mijn zonnebril maar gelukkig vind ik hem even later weer terug.....en Hans wacht ook hier weer op mij, hij haalt vast een colaatje, hier is geen verzorging inbegrepen. Wel kunnen we gratis gekoeld water halen en dat is wel fijn! Het is dorstig weer!!
Soms worden we voor de gek gehouden want ineens zien we in het bos een eindje verderop mensen lopen terwijl wij een afslag naar rechts moeten maken. Als we de lus gemaakt hebben, komen we weer uit op datzelfde pad! Het is een leuke lus hoor, lekker kuieren over bospaadjes vind ik heerlijk! We zien zelfs Schotse Hooglanders in het water die de wandelaars aan zich voorbij zien lopen. Er zitten er zelfs een paar in het water! Jannie maakt er een foto van.

Op weg naar Haps waar de vijfde rust is en daar wacht ons een broodje worst. Nu beginnen de kilometers wel te tellen, we hebben er inmiddels 49 km gehad. In de Mariamolen staat een rij voor de broodjes en het gaat traag, ik zie een lege stoel en plof neer, ik heb er effe geen zin meer in om te wachten. Maar Hans is er ook en wil voor mij een broodje halen gelukkig, ik heb wel behoefte aan iets zouts. Na een groepsfoto gaan we weer verder en hier kom ik Monique weer tegen. Ze wil graag met ons verder lopen want haar maatje is uitgevallen. Helaas is er in de molen geen toilet maar ik moet weer erg nodig en in het plaatsje Haps zien we een man zijn tuin besproeien, ik besluit de gok te wagen en ik vraag aan hem of ik van zijn toilet gebruik mag maken en het mag! Ik ben daar wel blij om. Even verderop hebben mijn maatjes een cafetaria gevonden en tevens een toilet, vanaf hier lopen we weer samen. Aike heeft zichzelf getrakteerd op een ijsje.
Gelukkig komt hierna een waterpost, want het is dorstig weer en in de molen was geen water, een verbeterpuntje voor de organisatie....en we hebben geluk met het weer want stel dat het had geregend, hier is geen mogelijkheid om dan droog te zitten!
De waterpost is zes kilometer vanaf de molen en naar mijn gevoel duren die kilometers een eeuwigheid, ik zit er best doorheen nu. Ik maak ook geen foto's, ik kom drie wandelmaatjes tegen die een sneller tempo hebben dan ik maar ik probeer ze wel bij te houden zodat die zes kilometer snel voorbij zijn. En inderdaad, sneller dan ik verwachtte komen we daar aan, een kar van de sponsor en organisatie en Remy himself reikt ons een flesje water aan. We rusten hier niet lang en gaan snel weer verder, op weg naar de zesde rust waar ons een portie frites wacht! Jammie......
Tijdens deze vijf kilometer loop ik met andere wandelmaatjes dan waarmee ik gestart ben maar ik zal hen later wel weer treffen dus dat is niet erg. Juist leuk voor de afwisseling. In het plaatsje Beugen (nog nooit van gehoord) kom ik de straatnaam Brouwersstraat tegen en daar maak ik natuurlijk een foto van.
Dan zien we dat we bij Baktaria (een ander woord voor snackbar) de Aanloop zijn aangekomen en daar is het een drukte van belang. Ook hier is Hans weer om mij bij te staan en hier is de tas beschikbaar. En maar 1 toilet........ook een verbeterpuntje want de toiletvoorziening vind ik wat karig! En hier ontdek ik een blaartje tussen mijn tenen en die behandel ik zelf alvorens door te lopen.....Na de heerlijke snack besluit ik met drie andere wandelmaatjes verder te gaan, en ik zit in mijn bekende 60-kilometerdip....heb er ff geen zin meer in maar toch gaan we weer in de benen voor het slotstuk van de tocht. Er wacht ons nog 20 kilometer!
En ik blijf me verbazen over de route want het is nog steeds even mooi en verrassend! Al zullen de asfaltjunkies onder ons dit niet beamen...
Op weg naar de tweede waterpost moet ik weer erg nodig en ik ben blij als we er eindelijk zijn na vijf kilometer. Ook hier geen toilet helaas...... Ik zoek een plaatsje achter de dijk waarvoor ik een trappetje op moet en weer af, even andere beenspieren aan het werk zetten!
Na deze rust laat ik mijn wandelmaatjes gaan, zij lopen toch een tikje sneller dan ik en dat kan ik nu niet meer volhouden. Ik kom twee dames tegen waarmee ik gezellig kletsend naar de volgende rust loop en ik leer van een van hen dat we langs een klooster lopen, een erg mooi gebouw. Het is het oudste klooster van Nederland, een zgn. kruisherenklooster.
Het Pannenkoekhuis de Zeven Dwergen op 68 kilometer verschijnt onder aan de dijk waarop we lopen en in de verte zie ik Hans al staan die mij opwacht. Hij gaat voor mij een pannenkoek halen die er gretig in gaat, ik heb best honger nu! Vanaf hier is het nog tien kilometer en ik voel helaas een blaar(tje) onder mijn hak. We zien nu al Cuijk in de verte, we zijn erg dichtbij de finish maar we mogen nog een rondje maken. Dat vind ik ook wel jammer, een extra (ander) lusje zou beter zijn. Het begint ook te schemeren en ik laat mijn wandelmaatjes weer lopen het gaat nu echt te snel!! Ik kom Cora tegen die door een blessure niet zo best vooruit komt maar ze loopt toch stug door en ik besluit een eindje met haar op te lopen al gaat het nu wel heeeeel erg langzaam. Zij heeft vorig weekend een Kennedymars in 12 uur(!) gelopen en is nu Kennedyvriend maar moet nu daarvoor de prijs betalen.......Ze heeft geen reflectie materiaal en het wordt nu echt donker, het is veiliger om bij haar te blijven. Maar omdat we al een hele tijd niemand voor ons zien en ik ook niet ingehaald word door mijn andere wandelmaatjes beginnen we ons zorgen te maken of we wel goed zitten. Een telefoontje naar de organisatie levert niets op en de gps laat zien waar we zijn maar niet waar we naartoe moeten! De pijlen zijn niet goed zichtbaar.....en dan zien we wandelaars aankomen en dat blijken de walkers te zijn! Zij vertellen ons dat we goed zitten en op weg zijn naar de laatste rust, die is bij Van de Valk waar ons een pastamaaltijd wacht. Al snel zie ik het bekende logo de toekan verschijnen in de verte....

Pasta, daar heb ik helemaal geen zin in, mijn trek in eten is verdwenen. Hier is Hans ook weer en ik heb wel trek in een lekkere cappuccino die hij voor me gaat halen. De stoelen zitten heerlijk maar ja, de laatste zes kilometers moeten nog gelopen worden!!
Nu is het echt heel donker en ben ik blij dat ik weer in de groep loop. Eindelijk komen we in het centrum van Cuijk aan en ineens is daar het einde in zicht en we hebben zelfs nog tijd over, het is inmiddels 0.25 uur als ik mij af ga melden. Na een felicitatie en een medaille en het doorgeven van mijn startnummer krijg ik een oorkonde met mijn gelopen tijd, 19 uur en 26 minuten. Ik ben moe maar heel trots, ik heb mijn 8ste Kenndymars uitgelopen! Ik neem afscheid van mijn wandelmaatjes en stap in de auto met Hans die mij naar huis rijdt waar we 1,5 uur later aankomen. Ik kijk terug op een zeer geslaagde dag en wil de organisatie en vrijwilligers bedanken voor deze eerste Kennedymars van Cuijk, alles was (bijna) perfect geregeld!!
481 wandelaars zijn gestart waarvan 454 hem hebben uitgelopen. Een mooi resultaat voor de organisatie!!
bekijk hier vast alle foto's

maandag, mei 16, 2016

1ste Andre van de Hoef wandeltocht 15-5-2016 / 40 km


Een tijdje geleden besloot wandelmaatje André een wandeltocht te organiseren en ik vond dat wel een goed idee! In de maanden die volgden heb ik zijn verrichtingen mogen volgen en vandaag, 15 mei gaan wij samen met nog 13 anderen deze tocht lopen in Scherpenzeel, de woonplaats van André. De startplek is niet ver van de woonplaats van mijn schoonouders dus ik ga zaterdagmiddag al richting Veluwe om daar te overnachten zodat ik maar een klein stukje hoef te rijden naar de start.
Zondagochtend kom ik aan bij het kantoor van André waar de startplek is, en ik maak kennis met mijn medewandelaars, de meesten ken ik nog niet. Sommigen ken ik van gezicht, van andere wandeltochten maar ook van Facebook. Na een lekker kopje thee met iets lekkers voor de liefhebbers gaan we om 8.00 uur op pad, bewapend met een routebeschrijving die tot in de puntjes verzorgd is. We zien al dat we vandaag wel vier rusten hebben, dus we gaan lekker trainen op rusten!
Het weerbericht van vandaag geeft aan dat het bewolkt is en fris met heel af en toe een zonnetje en dat vind ik lekker wandelweer. Ik heb voor de zekerheid wel een regenjasje aangetrokken, je weet tenslotte maar nooit!
De route is door André zelf gepijld dus ik hoef me geen zorgen te maken dat ik verdwaal. Tijdens het lopen wil ik mijn Runkeeper aanzetten en al doende kom ik in de achterhoede terecht, de rest van de groep loopt stevig door, ik blijf er achter hangen met René en ik maak nader kennis met hem tijdens het lopen.
Via een mooi park met een heus kasteel, Huis Scherpenzeel, komen we op een paadje en dat heet Kerstavondpad, een van de weinige oorspronkelijk bewaard gebleven kerkenpaden in de Gelderse Vallei met grote en statige bomen aan weerszijde.
Allerlei bos- en klompenpaden volgen tot we bij het Valleikanaal komen, dat herken ik van de Amersfoortse Tweedaagse. Dit pad volgen we tot aan Mon Chouette waar de eerste rust is na 13 km. Wij strijken hier neer voor een uitgebreide rust met een lekkere verse muntthee met monchou taartje, jammie! Hier wachten we nog op twee achterblijvers waarvan een dame last heeft van een paar blaren. Als zij gearriveerd zijn wachten we nog heel even en gaan dan weer verder. René blijft achter om met haar verder te gaan.
We moeten tussen de zandzakken door, over een hekje aan het begin van het wandelpad en over de Liniedijk, een onderdeel van de Grebbelinie.
Op 18 april 2011 kreeg de Grebbelinie de status van rijksmonument vanwege de "unieke staalkaart van verdedigingswerken". De aanwijzing werd gedaan door staatssecretaris Zijlstra tijdens een bijeenkomst op het Fort aan de Buursteeg bij Renswoude. De als rijksmonument aangewezen delen van de Grebbelinie omvatten de hoofdverdedigingslijn en de militaire objecten. Aldus Wikipedia.
Laverend tussen de uitwerpselen van diverse dieren, een kudde schapen ligt aan de voet van de dijk ons aan te gapen, komen we aan het eind van dit pad dat ons terugvoert langs het Valleikanaal maar dan aan de andere kant, een zogenaamd "heen-en-weertje" en toch anders.
Na ongeveer 7 kilometer komen we bij een leuke rustplek, een picknickbankje met daarboven een bordje: Effe lekker zitten. Een perfect plekje voor een rust verzorgd door de zoon en schoondochter van Andre. Er is lekkere koffie of thee met een "Vierdaagseboterham" , een initiatief van een bakster uit Bemmel, wij hebben de primeur om het te proeven. En het is nog steeds mooi weer alhoewel Andre een paar spetters voelt op zijn "sensor". Het blijft bij die paar spetters.....
Dan steken we de A12 over middels een brug om uit te komen op de Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekt natuurgebied. We zien diverse landgoederen om ons heen en prachtige woningen, het een nog mooier dan het andere! We vermaken ons prima met de aanblik daarvan en ik heb reuze veel schik met mijn twee wandelmaatjes uit Ermelo, Rèanka en Michel. En zo komen we weer aan bij alweer de derde rust, Bosrestaurant Overberg op 27 km waar Andre al op de uitkijk staat om ons naar binnen te leiden. Daar heeft hij een tafel speciaal voor ons gereserveerd voor de lunch. Wij schuiven lekker aan en ik geniet van de hete tomatensoep! Ik schrik me wel een hoedje van de prijs als ik ga afrekenen!!
De volgende zes kilometer gaat langs het spoor, een stukje bebouwde kom van Veenendaal en weer terug onder de A12 door. Af en toe afgewisseld door een paaldansmomentje, ik kom weer diverse plaatsnaamborden tegen.
Nu begin ik de kilometers toch wel te voelen en ben eigenlijk wel weer toe aan een rust. Zo ook Michel die nogal last heeft van zijn voeten! Op de routebeschrijving lezen we dat de rust bij een zendmast is, en die zien we aan onze linkerkant verschijnen maar het lijkt nog een heel eind weg. Lijkt, want toch komen we daar al snel aan. Daar wacht ons een heerlijke fruitsalade en een prachtig uitzicht over de velden in een stralende zon. We zitten er heerlijk en willen niet meer weg maar ja, we hebben nog zeven kilometer voor de boeg!
Dan zegt Rèanka:"zullen we dan maar?"........en we vervolgen de route. Maar omdat we zo lopen te kletsen missen we een afslag en komen we tot de conclusie dat we fout lopen, we zien ook geen pijlen meer! Ik besluit Andre te bellen en hij stelt ons gerust dat we niet ver meer van de route zijn. Op het kaartje van Rèanka zien we dat we dichtbij de finish zijn en lopen een stukje alternatieve route. En weldra zien we het bordje Scherpenzeel verschijnen, waar ik tot verbazing van enkele voorbijgangers in ga hangen, een paaldansmomentje! Een van de velen vandaag en Michel heeft het allemaal vastgelegd.
Na ruim 9 uur komen we aan bij het kantoor van Andre waar we verwelkomd worden door André met een door hemzelf persoonlijk omgehangen medaille! Na nog wat nakletsen en een paar bekers water voor de dorst neem ik afscheid van iedereen en bedank André voor deze leuke wandeldag, ik heb genoten! Zonder noemenswaardige problemen en een goede generale repetitie voor aanstaande zaterdag, dan ga ik de Kennedymars van Cuijk lopen!



bekijk hier alle foto's

zondag, mei 08, 2016

Reeuwijkse plassen route 7-5-2016 / 22 km


Omdat er dit weekend niet zoveel leuke wandeltochten worden georganiseerd ga ik met mijn wandelmaatje Fred een zogenaamde "Groene Wisseltocht" lopen. Groene wissels zijn tochten uitgezet door de NS. Je kan van diverse treinstations in Nederland zo'n tocht lopen. Wij kiezen de Reeuwijkse plassenroute die start vanaf station Gouda Goverwelle. Dat station is voor ons allebei goed bereikbaar hoewel ik ervoor kies om met de auto te gaan.

De trein van Fred heeft wat vertraging, maar uiteindelijk kunnen we dan toch rond 8.45 uur vertrekken. Het zal vandaag een zonnige dag worden, en warm, daarom laat ik mijn vestje maar in de auto en de zonnebrand gaat ook mee. Een zonnehoed op, een korte broek en topje aan en ik ben klaar voor een dagje in de zon wandelen.

We hebben een routebeschrijving plus kaartje uitgeprint van internet, Fred weet welke richting we op moeten en al snel lopen we in het Goudse Hout, een aangelegd stukje natuur. We lopen op de dijkjes in de plas met aan weerszijde leuke (vakantie?) huisjes. Het ene nog mooier dan het andere. Het is nog vroeg en we kunnen ongehinderd door fietsers en auto's doorlopen. Maar al snel worden we door recreanten ingehaald en sommigen zijn wat ongedurig en maken een opmerking over bellen en niets horen. Fred is niet op zijn mondje gevallen en roept: tja, ik hoorde je niet. Waarop de fietser roept:"Schoonenberg!?" Die naam zal vaker deze dag geroepen worden.....

Omdat de route niet gepijld is moeten we soms zoeken naar de juiste weg maar toch kunnen we aardig doorlopen. Onderweg nemen we natuurlijk de tijd voor een paar brugmomentjes want er zijn bruggen genoeg in deze omgeving. En er wordt gestoeid met een paal in de weg, deze staat er los in en Fred wil ermee op de foto, in zijn hand welteverstaan! Ik lig in een deuk en wil ook wel op de foto, een alternatief paaldansmomentje!

In het plaatsje Oukoop komen we bij de zogenaamde "Kippenkade", een verborgen laantje achter een boerderij die gewoon toegankelijk is voor wandelaars. Gelukkig is het droog vandaag en is het pad goed begaanbaar al moeten we wel in ganzenpas lopen......het is smal. Aan het eind van dit pad wat zo'n kilometer lang is komen we bij een monumentje van een in de oorlog neergestort vliegtuig. We staan er even bij stil en lezen het verhaal wat erop geschreven staat, in 1943 is het neergestort met alle 7 bemanningsleden die daarbij om het leven kwamen......

We moeten een hekje over klauteren om op de dijk te komen die we een stukje af moeten lopen om weer op de route te komen. Aan het einde van de dijk weer een hekje. Gelukkig hebben ze er opstapjes bij gemaakt zodat het niet al te moeilijk is!

Na ongeveer 11 km komen we aan bij een restaurant naast de recreatieplas en we zijn nu wel toe aan een rust. Het is warm en we zijn de zwermen vliegjes zat die voortdurend om ons heen vliegen. We moeten wel even zoeken naar de ingang, die is niet helemaal duidelijk en na een paar extra metertjes lopen om het restaurant heen kunnen we eindelijk op het terras plaats nemen voor een lekker kopje cappuccino "met". Die gaat natuurlijk op de foto en dat noemen wij een "Danyellie".

We besluiten niet helemaal de route te lopen zoals die op het kaartje staat omdat het de bedoeling is dat we 30 km willen lopen. De route is 20 km zoals die aangegeven staat. We gaan daarom "alternatief" lopen wat uiteindelijk niet helemaal lukt omdat we vanwege de hitte toch maar voor de 20 gaan. Het is inmiddels ook veel drukker geworden met fietsers en automobilisten en we moeten voortdurend in de berm springen om ze vrije doorgang te verlenen. Wat natuurlijk weer de nodige uitroepen oplevert: Schoonenberg, Eyewish en Specsavers!

Na 6 km lopen komen we aan in Reeuwijk en zijn we weer toe aan een opkikkertje, het is inmiddels lunchtijd! Hmmm een lekker soepje gaat er wel in. Al dat verloren zout moet aangevuld worden. Helaas is de soep niet wat we ervan verwachtten.....en gaan we weer door.

We lopen weer een stukje terug om op de route te komen en net voordat we de finish bereiken nemen we nog een afzakkertje bij "t Vaantje". Ik ben blij dat we de route toch ingekort hebben want door de hitte kost het me vrij veel moeite. Maar misschien komt het ook doordat ik twee dagen geleden 20 km in Odoorn gelopen heb? Volgens Runkeeper hebben we uiteindelijk 22 km gelopen, toch een acceptabele afstand.

Enniewee.....als we bij het station aankomen rijdt de trein van Fred net weg en ik vraag of hij dan een lift wil tot Rotterdam, ik hoef er niet speciaal voor om te rijden. Zo gezegd zo gedaan nemen we afscheid van elkaar als ik hem afzet vlakbij zijn huis.

Met rode konen van de zon en pijn in de kaken van het lachen kom ik weer aan in Spijkenisse. Ik heb genoten van deze alternatieve wandeltocht en er zullen er zeker meer volgen!
De volgende wandeltocht is a.s. zaterdag in Scherpenzeel, de Andre van de Hoeftocht
bekijk hier alle foto's