Totaal aantal pageviews

zondag, mei 31, 2015

11e Schuiteman Accountants Wandelfestijn 30-5-2015 / 40 km

Vandaag staat er een wandeling op het programma van 40 km die ik meestal rond deze tijd in Voorthuizen loop. Ik ga daarom al op vrijdagavond richting Voorthuizen samen met Hans om te logeren bij zijn ouders op het chalet op het park De Vier jaargetijden. Ideaal, want dat is dichtbij het startbureau van de organisatie Schuiteman Accountants die deze tocht organiseert. Het is in een ruimte van kerkgebouw Bethabara waar een groot parkeerterrein bij zit. Als ik daar aankom op zaterdagmorgen 7.15 uur word ik dan ook door een van de 48 vrijwilligers naar een plekje gewezen.
Het inschrijven is zo gepiept en na een bakkie, een praatje met die of gene en een toiletbezoek kunnen we op pad. De weersverwachting is wel aardig, er wordt af en toe een buitje voorspeld en het is bewolkt. Heerlijk weer om te wandelen vind ik.

Als we goed en wel een minuut of tien op pad zijn, lopen we alweer verkeerd. Omdat we wandelaars voor ons hebben lopen we er automatisch achteraan maar je moet goed op de pijltjes letten die soms niet logisch hangen (als je rechts loopt, verwacht je ook rechts een pijl, deze stond links). En soms is het ook gewoon goed opletten en niet teveel kletsen zoals wij doen!!

Maar de fout is snel hersteld en na een paar straatjes door Voorthuizen komen we aan bij de ingang van het Wilbrinkbos.
Een groot bosrijk landgoed met een landhuis, houtwallen, heide en vijvers en vennetjes. Op het landgoed ligt een bewoonde dassenburcht. In het meertje komt de zeldzame kamsalamander voor. In de oude bosgedeelten leeft de boommarter en de groene specht.

We lopen door een voor mij bekend gebied omdat wij hier zeven jaar op een camping gestaan hebben toen de kinderen nog klein waren. Maar ik kom ook op plekken die ik nog nooit gezien heb want toen wandelde ik nog niet.
De rododendrons staan in dit jaargetijde mooi in bloei en de verschillende kleuren komen vandaag mooi uit in het zonnetje dat naderhand toch is gaan schijnen.

Na ruim 10 km komen we aan bij de eerste rust waar een toilet staat en al wachtend in de rij krijg ik een bakkie koffie maar het duurt niet lang voor ik aan de beurt ben dus toch maar even zitten om het op te drinken. Het is niet ons plan hier te gaan zitten omdat op 16 km weer een rust is maar staand drinken is niet zo fijn........

Na een goed kwartiertje gaan we weer op pad en dit keer hebben we geen fout gemaakt door een pijl te missen en komen we alweer snel aan bij de volgende rust met wederom een toilet, goed geregeld!! En het is tijd voor een lekkere soep, dit keer kippensoep en hij smaakt heerlijk, een beetje vettig maar dat komt de smaak ten goede! Het is altijd fijn om wat zout binnen te krijgen tijdens het wandelen vooral bij warm weer.....
Bij deze rust komen we na een lusje van 10 km weer terug.

Dit stuk parcours, de extra lus voor de 40 km-lopers is werkelijk schitterend! Over heeeel veel heuvels in het bos en zandpaden en een groot stuk over de hei. Gelukkig met de wind in de rug. Het is echt genieten en we vinden het eigenlijk jammer dat we na 10 km alweer bij de rust zijn aangekomen. Daar horen we dat we de laatsten zijn en er wordt ook al opgeruimd. Er is nog wel voldoende te krijgen, we nemen nog even een bakkie! Ook horen we dat er net twee geitjes zijn geboren en we gaan even op kraamvisite......schattig zeg! De geitjes zijn uitgeput en worden door de moeder schoongelikt.

En dan is het tijd voor de laatste 14 km. Een flink stuk langs de provinciale weg en langs een groot klimparadijs waar het gezellig druk is met klimgeiten jong en oud.
Ik loop er nog steeds fris bij en ben ook blij met mijn nieuwe schoenen die zo lekker zitten. Al snel komen we op voor mij bekend terrein, we zijn vlakbij de camping.. Helaas lopen we er net niet langs. De laatste rust moeten we even zoeken, de pijl is al weggehaald. Maar hier zijn ze echt al aan het opbreken, de vrijwilligers staan nog even na te kletsen. Wel mag ik gelukkig nog even van het toilet gebruik maken en krijgen we een flesje Extran mee voor onderweg. Op voor de laatste 4 km!

Het parcours gaat nu over wegen waar ook auto's mogen rijden en dat is soms lastig want af en toe moeten we de berm inspringen om een auto te ontwijken! Er is ook een autorally aan de gang zien we, met oude auto's die naar diesel stinken!!!
We mogen weer een stukje door het Wilbrinkbos maar dan zien we ineens geen pijlen meer. Op gevoel gaan we verder en dan zien we een pijl maar die blijkt daar door lolbroeken geplaatst te zijn, dat horen we van een vrijwilliger die ons terug roept. Hij neemt ons mee om ons op de goede route te zetten......

Tegen sluitingstijd komen we aan in een mooie nieuwbouwwijk van Voorthuizen en we ruiken de finish al. Niet helemaal op tijd komen we daar aan maar we kunnen gelukkig nog een stempel en een plaatje krijgen. Ze zijn er al druk aan het poetsen en het zuigen, de dag is ten einde! Ook krijgen we nog drie doosjes eieren mee en een leuke medaille. Ik kijk terug op een heerlijke wandeldag, ik heb genoten van de volle 40 km! Volgend jaar hoop ik hier weer te lopen!

maandag, mei 25, 2015

Lentefeest wandeltocht DIOS Den Hoorn 24-5-2015 / 25 km

Het belooft vandaag een prachtige lentedag te worden en mijn plan is om een tocht te gaan lopen in Den Hoorn bij de wandelvereniging DIOS. Daar heb ik nog nooit gelopen en ben benieuwd wat ik voorgeschoteld krijg. Hoewel ik wel enig idee heb want het Westland is mij niet helemaal onbekend, mijn familie woont daar grotendeels, van mijn moeders kant. Het toeval wil dat mijn neef en zijn vrouw in de organisatie zitten........

Het parkeren is ook goed geregeld, een klein stukje van de startlocatie. Maar we lopen zo te kletsen dat we de startlocatie voorbij lopen en we weer terug zijn bij de parkeerplaats. Ik dacht nog:"goh, wat een hoop mensen die allemaal tegelijk naar de start lopen" maar zij waren al begonnen met de tocht! Hihi.....dan maar een paar extra meters lopen, 25 km is toch niet veel??

Als ik de startlocatie binnenkom, een grote tent, zie ik Elly staan en ik groet haar even. Het aanmelden gaat naar mijn idee niet zo efficiënt, je moet namelijk eerst gaan betalen aan een apart "loket", dan krijg je een kaartje waar je je naam op invult, pas dan krijg je een routebeschrijving.......ik begrijp het nut daarvan niet maar oké, we kunnen op pad maar niet nadat we eerst effe een bakkie doen! Het sanitair is hier ook goed geregeld, er staat een mobiel toilet en is erg netjes.

Bij het bekijken van de routebeschrijving bekruipt mij het gevoel dat we te maken hebben met een onervaren wandelvereniging want de afstanden staan er niet bij! Dat is voor mij wel een punt, ik wil graag weten waar de rusten zitten en op hoeveel km we dan zitten zodat we een beetje de tijd kunnen indelen! Soms kunnen we een rust overslaan namelijk maar een paar medewandelaars weten dat de eerste rust op zo'n 11 km zit en de tweede op 16 km.

Het eerste stuk gaat door een stukje van Den Hoorn, langs de kerk waar ik wel eens geweest ben met mijn ouders, voor bruiloften en begrafenissen alweer een tijd geleden maar ik herkende wel de omgeving......
De route gaat langs veel kassen met planten waar het Westland bekend om is. Erg inspirerend vind ik het niet maar we hebben genoeg stof tot kletsen dus ik verveel me niet. We komen door het kleine plaatsje Schipluiden, waar mijn moeder vroeger gewerkt heeft ze komt oorspronkelijk uit De Lier en dat is vlakbij.

We lopen een stukje langs het kanaal de Gaag. De Gaag is een kanaal van ongeveer 2 km lengte tussen Schipluiden en Den Hoorn. Het deel na Den Hoorn tot Delft wordt de Buitenwatersloot genoemd. Bij Schipluiden komt de Gaag samen met de Vlaardingervaart. De Oostgaag gaat ten zuidwesten van Schipluiden verder richting Maasland en gaat verder over in de Westgaag.
In 1998 werd een aquaduct onder de Gaag geopend (Gaag-aquaduct) ten behoeve van de A4.

We komen ook leuke bruggetjes tegen die mooie brugmomentjes opleveren. En natuurlijk de plaatsnaamborden Den Hoorn en Schipluiden, die worden (sinds kort) op de bekende wijze vereeuwigd, met mij ernaast......
Het lange pad langs de Zweth is best saai maar het is prachtig weer en we praten ons er wel doorheen! Aan het eind van dit pad zit de rust weet ik, ik ben er al eens eerder geweest.

Bij paviljoen De Zweth kunnen we even de benen strekken en we trakteren onszelf op een heerlijk bakkie koffie in de zon! Wat is dit genieten........we hebben er inderdaad 11 km op zitten als ik dat vraag aan een medewandelaar die wel een goede app heeft aanstaan. Dat krijg ik als tip mee want mijn Runkeeper doet het alweer niet!

De route tot de volgende rust gaat weer langs een stukje van de Zweth en over schelpenpaadjes, dijkjes en parkjes. Mede door het mooie weer verveelt dit niet en voor we het weten zijn we alweer aangekomen bij de volgende rust bij de boerderij van de familie Kleyweg. Als ik koffie ga halen zie ik Jolanda staan achter de tafel en ik vraag of zij Jolanda "van Kees" is, en zij antwoordt met een vragende blik: "ja dat klopt en Kees staat daar!" Hij zegt dat ik onherkenbaar ben met mijn petje en bril en dan ziet hij het ook! Wat grappig dat ik ze hier tegenkom!

We gaan eventjes zitten hier in de zon. Omdat het nog ongeveer 9 km is tot de finish stappen we weer snel op nadat ik mijn fles water laat bijvullen. Het is dorstig weer!!

Na ongeveer 5 km lopen we door een leuk parkje en we besluiten hier even van de zon te genieten we hebben nog tijd zat! Op een bankje zitten, kijken naar de vogels en eenden en de mensen die op het gras zitten, dan gaat de tijd veel te snel en stappen we weer met goede moed op voor de laatste km's die door de bebouwde kom van Den Hoorn gaan. Even is er verwarring, we missen een pijl doordat we wederom te veel lopen te kletsen maar gelukkig wordt die fout snel hersteld en komen we weer op het goede pad. De bepijling is overigens uitstekend: grote duidelijke krijtpijlen dus daar ligt het niet aan!!

En ineens hoor ik harde muziek en zie de tent van waaruit wij vertrokken zijn vanmorgen aan het eind van de straat opdoemen......we zijn weer terug! We melden ons af en vragen een stempel met een plaatje en we maken nog even een praatje met de organisatie. We krijgen ook een appel mee maar dat willen we niet want daar gaan je handen zo van kleven en ik hou niet van appels. Wel lief trouwens, een appel als beloning!

We gaan nog even nakletsen buiten in de zon waar het gezellig is en er een artiest op het podium staat te zingen. Na verloop van tijd nemen we afscheid van elkaar en ik kijk terug op een heerlijke, zonnige wandeldag met veel afwisseling. Ik heb genoten!!! En de nieuwe schoenen die ik voor het eerst aan heb zitten geweldig!!

zondag, mei 10, 2015

Kennedymars Hilversum 8-9 mei 2015 / 80 km

Ik ben de hele dag al best wel nerveus want ik ga vandaag van start voor mijn zesde Kennedymars in Hilversum georganiseerd door wandelvereniging de LAT. Hier heb ik nog nooit gelopen en ben best wel benieuwd hoe een en ander zal gaan.....
Spulletjes inpakken voor onderweg, en voor in mijn weekendtas met schone kleding e.d. en extra schoenen en wandel-eten (mmm pannekoeken!) en dan maar wachten tot het tijd is om te vertrekken. Ik heb met Margriet afgesproken haar op te halen bij metrostation Heemraadlaan en op de afgesproken tijd komt ze aangelopen, wij waren net een minuutje eerder.

De reis verloopt voorspoedig en ik meld me aan bij de voorinschrijving, mijn nummer is 60. Je krijgt een bonnenboekje mee, dit is voor de controle onderweg. Een mooi systeem, zo kunnen ze precies zien wie er uitgevallen is en hoeveel er nog op pad zijn op bepaalde rusten. Maar ik dacht eerst dat dit consumptiebonnen waren hahaha!!

We zijn ruim op tijd voor de start aanwezig waardoor ik nog gezellig kan kletsen met veel bekenden die hier ook lopen, zoals Diny en Bertus, en Bernard, Ilonka, Paul en Berend. De kantine is vrij klein waardoor het best krap is. En als het bijna tijd is voor de start ga ik nog even op de foto met mijn wandeldinnetjes Annika en Maike die in de verzorging zitten dit keer. En daar verheug ik me nu al op, vertroeteld worden door die twee!!
Bij de start krijgen we nog een toespraak van de organisatie en wordt het wandellegioen van 250 personen weggeschoten! Voor de organisatie een record op deze 30ste Kennedymars.

En dan gaan we op pad. We blijven nog lang in een grote groep lopen, Marijke en Peter, Alfred, Mike en Arian lopen bij mij. Maar toch is het tempo wat sneller dan ik gewend ben, en blijf bij Arian lopen, we hebben hetzelfde tempo.
Wat het weer betreft zou het bewolkt blijven met af en toe een buitje regen, en op dit moment is het nog droog maar daar zou later verandering in komen......nu is het nog zacht en best benauwd.

In het donker lopen blijf ik bijzonder vinden. We komen langs het mediapark wat overdag een kleurrijk geheel is maar wat je nu niet kunt zien.
We lopen ook door straatjes van Hilversum met op het terras zittende mensen die ons allemaal nakijken: wat zij DIE nou aan het doen? Sommigen wensen ons succes. Onderweg krijgen we een stroopwafel van de organisatie.

We lopen ook langs Naarden-Vesting, dat overdag al indrukwekkend moet zijn maar 's avonds met de verlichting helemaal! Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken. De omvangrijke, uitstekend gerestaureerde vesting, waarvan de meeste delen uit de 17e eeuw over zijn, is voor het grootste deel vrij toegankelijk.

Het Arsenaal zit ook op de route. Wat jammer dat het zo donker is, misschien ga ik hier nog eens overdag naartoe! Het gebouw doet tegenwoordig dienst als bedrijfsruimte (woninginrichting studio Jan des Bouvrie en restaurant Het Arsenaal van Paul Fagel). In het klein Arsenaal aan de noordoostzijde zit een theater studio.

Als we inmiddels 12.7 km gelopen hebben zien we, na een flink stuk over een industrie terrein, de eerste rust opdoemen. Heerlijk even de benen van de grond en een kopje thee drinken bij Annika en Maike, de topverzorgsters van de LAT.
Maar we rusten niet lang en na ongeveer vijf minuten gaan we weer op pad, inmiddels is het clubje waar ik bij liep verder gelopen, ik blijf bij Arian.

De route leidt ons door Naarden langs het Naarderbos, de jachthaven en de golfbaan tot we in Muiderberg aankomen om daarna over lange, lange Dijkweg en Noordpolderweg aan te komen in Muiden. Het heeft af en toe gedruppeld maar niet genoeg om een regen outfit aan te trekken. Hier zien we het Muiderslot af en toe in de verte, mooi verlicht in het donker. De tweede wagenrust is op 21,5 km en dat vind ik best ver!! En ook geen toiletten aanwezig......wel weer even de voeten van de vloer en een krentenboterham plus thee gepakt. Hier vergeet ik mijn waterfles bij te vullen maar gelukkig ziet Arian onderweg een drinkwater punt zodat ik die fout kan herstellen. Nu begint het wat harder te regen, dus toch maar een poncho aan.
De binnenrust waar ik mijn tas kan krijgen zit pas op 33,7 km dat betekent nog 12 km bikkelen, mijn voeten doen zeer vanwege de nieuwe zooltjes in mijn schoenen en ik moet heel nodig naar de wc! De route door Diemen is niet spectaculair, ik vind deze stad niet erg mooi, een beetje zielloos allemaal.
Als we tegen elkaar zeggen dat de rust nu toch wel eindelijk mag verschijnen staan we ineens ongemerkt voor de deur van de Schakel, het verenigingsgebouw waar we eindelijk naar het toilet kunnen en ik mijn schoenen en sokken kan wisselen!!
Hier klets ik wat met Alfred, Mike en Jos. Bernard zit er ook al. Berend is op 22 km gestopt vanwege klachten aan zijn enkel.
Hier kom ik lekker bij met mijn voeten op een stoel en een heerlijke pannenkoek. Brood krijg ik niet weg en ik krijg van Jos uitleg hoe dat komt. Je bent nooit te oud om te leren! Ik doe een droge jas aan en we kunnen weer vertrekken, wat voelt dat goed die andere schoenen! Ze zijn weliswaar versleten, maar ze lopen zoooo lekker! Die slijtage zal me later opbreken, maar daarover later meer......

Nu is het weer 12 km tot de volgende rust....pfff ik zie er nu wel tegenop. Ook omdat het nu heeeeel hard is gaan waaien en we straks een flink lang stuk langs het Amsterdam-Rijnkanaal moeten lopen! Het Amsterdam-Rijnkanaal is een kanaal tussen Amsterdam en Tiel. Het verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied en is het drukst bevaren kanaal van de wereld. Hij is 59 km lang. Aldus Wikipedia!
Maar het stuk langs het riviertje de Gein is ook erg lang! Toch is het best mooi met al die mooie huisjes en tuinen, we zien telkens de oevers van het kanaal in de verte en weten dat we daar straks langs moeten lopen. Maar eerst nog een rust in een boerderij dat heet "Hier is 't" en dat denk ik ook als ik hier aankom! Eindelijk weer vertroeteling door Annika en Maike en ik maak er dankbaar gebruik van, een thee en een koek laat ik me goed smaken!! Voor we vertrekken ga ik nog even "mijn neus poederen" achter een schuurtje en als ik net klaar ben komen een paar wandelaars me vragen waar de rust is! Nee...... Niet hier maar in de schuur! Pfff...net op tijd hahaha!

En dan......een flink stuk afzien in de vorm van bikkelen langs het kanaal door die keiharde wind! We worden nog net niet uit onze verschoning geblazen!! We zien in de verte een brug waar we over moeten maar het is net of die brug niet dichterbij komt. In gedachten zeg ik een mantra op: "bier, bier, ijskoud bier!". Gesprekken kunnen we bijna niet voeren, zo hard waait het! Eindelijk mogen we de brug op! Er is een vrouw bezig die trap op en neer aan het rennen, ik ben al blij als ik boven kan komen!!! Ik moet even uitblazen en geniet van het uitzicht op het kanaal.

De trap af naar beneden gaat een stuk makkelijker en de route gaat verder, een stukje terug langs het kanaal maar nu met de wind in de rug! Gelukkig gaan we niet lang daarna de polder in, richting Loenen aan de Vecht. Vanaf de laatste rust tot aan de volgende tassenrust is weer 10 km! De route is best mooi, we genieten van de mooie huizen en theehuisjes langs het water en ik ga op de foto met een plaatsnaambord, Vreeland en even later ook met het bord van Loenen aan de Vecht.
Ineens ben ik er helemaal klaar mee.....ik wil zitten! En dan zien we op de weg "rust" met een pijl, maar waar IS die rust?? We moeten een paar bochtjes om, een echt "rondje om de kerk" .......en dan is daar eindelijk het Cultureel centrum 't Web. Hier zien we Alfred weer en Mike. Marijke en Peter zijn er ook, Peter zit buiten een peukje te roken. Zij vertrekken weer als we het er uitgebreid van nemen, Marijke zegt dat je hier lekker kan eten en ik heb best trek in iets hartigs. Ik bestel een broodje kroket voor ons allebei met een colaatje......heerlijk even bijkomen, het is best zwaar!! We horen van de organisatie dat er nog 44 mensen op weg zijn naar deze rust dus we zijn nog lang niet de laatste.....

Maar lang en uitgebreid zitten, daar komt een einde aan omdat we nog een aardig eindje moeten kuieren en wel 24 km! Ik wissel mijn shirtje voor een shirtje met lange mouwen en een andere jas, ik heb het toch wel koud gekregen.
Gevoed en gelaafd gaan we weer op pad voor de volgende 9(!) km tot de volgende rust. Lopen langs de Vecht is leuk, er is vanalles te zien waardoor je lekker wat afleiding hebt. Maar na 5 km ga ik sloffen en kan ik mijn voeten niet goed meer optillen, en als we een boerderij tegenkomen met een bankje buiten gaan we even zitten. Vijf minuutjes maar, en dat is genoeg om ons weer op te laden voor de rest. Ook ga ik even "mijn neus poederen" achter een grote auto in een grasveld.........
Na een lang fietspad komen we bij de een na laatste wagenrust waar we ongeveer tien minuten rusten met een thee en een paar stukjes fruit. Van de vriendelijke verzorging krijgen we nog wat chocolade mee voor onderweg. Wat nog wel even vermeld mag worden: de verzorging is perfect!!

Zeven aanwijzingen op de routebeschrijving leiden ons naar de volgende rust dus dat betekent lange, lange wegen want we moeten nog 9 km! Gelukkig met de wind in de rug waardoor het leed verzacht wordt.....
Ik krijg een app van Hans dat hij onderweg is naar de laatste rust waar we elkaar ontmoeten. Hij zal vanaf daar een stukje mee lopen, gezellig!
Als we eindelijk bij de rust op 72,5 km aankomen, komt Hans ook aangelopen. Ik neem weer een bakkie thee die helaas naar koffie smaakt.....brrrr....
Ik zeg tegen de verzorging dat ik het zo jammer vind dat er zo weinig sanitaire voorzieningen zijn en hij brengt me spontaan naar zijn eigen huis, naar het toilet! Dat vind ik erg lief en het loopt een stuk prettiger als we ons opmaken voor het laatste stuk van 5,8 km. De finish wacht ons op 78,3 km.......

Dit laatste stuk kost me eigenlijk niet meer zoveel moeite! Hans loopt het stukje onverharde pad met ons mee en gaat dan weer terug op weg naar de auto waarna hij naar de finish rijdt om mij op te wachten.
We worden getrakteerd op een prachtig stukje parcours, door het bos en over de hei, een cadeautje! Dat maakt alles goed en ik loop volop te genieten!
We hebben dit stuk best snel gelopen want ik kom binnen op een voor mij heel snelle tijd: 17u20m heb ik er over gedaan! Moe maar heel voldaan neem ik de medaille en de felicitaties in ontvangst en ga nog even wat drinken en kletsen met andere wandelaars zoals Alfred en Mike. Nog even de dag afsluiten met een drankje.....ijskoud bier!!! Genieten dat ik het wéér gedaan heb. Helaas wel een blaar op mijn rechtervoet en ja......die schoenen zijn nu echt versleten!!! Ik moet er helaas afstand van doen.......

Hans heeft een kwark-smoothie gemaakt voor me en dat is heerlijk en goed voor het herstel, ik drink het in de auto op. Na een goed uur rijden komen we thuis, ik spring onder de douche.....nou ja springen? En val daarna meteen in slaap, ik ben versleten! Na vier uur word ik wakker, nog even wat drinken en eten en dan gaan de luikjes weer dicht.

Organisatie de LAT bedankt voor deze bijzondere Kennedymars!