Totaal aantal pageviews

zondag, januari 26, 2014

RWV Rhoonse Grienden Tocht 25-1-2014 / 10 km

Vandaag staat er een klein rondje op het programma omdat ik samen met mijn wandelmaatje Leo ga lopen, hij is herstellende van een longontsteking en kan daarom nog niet zo ver lopen. Ik besluit vandaag eens niet met de auto te gaan maar met de metro, die vertrekt om 8.00 deze zaterdagmorgen en een kwartiertje later sta ik al bij de Sporthal Rhoon waar het startbureau zit. Het is er al behoorlijk druk, en er zitten ook al een aantal wandelvrienden van het Walkers4walkers forum aan de koffie. Gelukkig is er een plekje vrij aan die tafel al is het behoorlijk schuiven met de stoelen! Maar het lukt en gezamenlijk wachten wij op het startsein van Gijs.
Omdat er ook een lange afstand gelopen kan worden, mogen deze wandelaars al iets vroeger vertrekken waardoor het wat minder druk wordt in de kantine. De Walkers hebben ook geen haast, zij gaan voor de 25 km. Onze huisbelg Kurt is inmiddels ook aangeschoven, hij heeft een aardig stukje moeten rijden om hier aan deel te kunnen nemen! En Erik ook die helemaal uit 's Heerenberg komt om de 40 km te volbrengen!
Geert, Paul, Ed en Jan zijn ook van de partij. Jan komt van ver, hij is met zijn Els meegereden naar Rhoon en gaat met het OV weer terug.
Al met al een gezellig clubje, maar ik wacht op Leo die nog niet helemaal zeker was van deelname maar uiteindelijk zie ik hem ook verschijnen. Hij heeft zijn auto nog niet op de juiste plek gezet en als hij zover is, gaan wij rustig aan beginnen met 10 km in en om Rhoon te wandelen. Het is heerlijk weer, niet al te koud en er staat bijna geen wind, prima wandelweer dus!

Na een klein rondje door het oude gedeelte van Rhoon gaan we de Groene Kruisweg over richting de sporthal van PSV Poortugaal waar de eerste rust gepland is, maar wij gaan daar niet zitten, we hebben allebei geen behoefte aan rust.

De tocht is genoemd naar de Grienden waar wij nu naar op weg zijn via de dijkjes van Poortugaal.
De Rhoonse Grienden zijn net als de Carnisse Grienden en de Ridderkerkse grienden zogenaamde zoetwatergetijdegrienden aan de Oude Maas. De grienden liggen buitendijks en staan onder invloed van van eb en vloed. Twee maal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water. Het gebied kent hierdoor een bijzondere flora en fauna. Op de knotwilgen groeien mossoorten, planten en paddenstoelen. Voorkomende planten in het gebied zijn de beschermde spindotterbloem, gele lis, kattenstaart, bittere veldkers en zomerklokje.
Ik vergeet hier foto's van te maken, wij hebben zoveel te bespreken met elkaar dat ik er helemaal geen erg in heb. Het is hier fijn lopen! Heerlijk rustig.

Als we bijna aan het eind van de wandeling zijn, zien we nog een verzorgingspost van Gijs met zijn beroemde soep met ballen van Astrid. Daar hebben we allebei wel zin in dus dat gaan we dan ook doen. De soep was weer heerlijk, bedankt Gijs! Hier doen we het voor!
Gesterkt door dit intermezzo gaan we weer op pad voor de laatste km's die een stuk door de polder gaan met verre uitzichten.
Na ruim twee uur wandelen melden wij ons weer af. Wat mij betreft een erg korte wandeling maar dat is niet zo erg voor een keer! Ik neem afscheid van Leo en stap weer op de metro richting Spijkenisse. Foto is van Wikipedia

zondag, januari 19, 2014

Midwinterwandeltocht 18-1-2014 / 25 km

Deze wandeltocht staat bekend om de lekkere anijsmelk die je kan krijgen tijdens de wandeling bij een van de rusten van wandelvereniging Comtu-Westland. Ik hou daar wel van maar het is niet de belangrijkste reden dat ik hier ga wandelen, een leuk groepje Walkers gaat ook dus de keuze is snel gemaakt. Met Larissa spreek ik af bij het station Schiedam waar ik haar ophaal van de trein en gezamenlijk rijden wij naar sporthal Vreeloo waar het startbureau zit. Ik meld ons aan en ik zie dat Geert inmiddels is gearriveerd met zijn stiefdochter Mejra die ook mee gaat. Als we de routebeschrijving in handen krijgen gaan we op pad, de weersverwachting is goed. Het is erg zacht voor de tijd van het jaar, dat was vorig jaar wel anders, toen vroor het en had het gesneeuwd, nu niets van dat alles en het is droog. Heerlijk wandelweer dus!

Vanuit de sporthal op de Veilingweg lopen we richting de Wollebrand, een watertje voor recreatie. Vorig jaar werd er volop geschaatst, hoe anders is het nu! We worden getrakteerd op leuke wandelpaadjes, verhard en onverhard, sommigen met flinke waterplassen die we proberen te omzeilen. We lopen ook tussen de kassen door, het is tenslotte het Westland, en ik maak er een foto van. We hebben veel gespreksstof met elkaar, het is erg gezellig zo op die manier. Zonder wandelmaatjes zou ik hier nooit gaan wandelen, het is het gezelschap wat wandelen zo leuk maakt! En je bent lekker in de buitenlucht natuurlijk.

We komen via woonwijkjes aan in het plaatsje Wateringen waar de eerste rust is op 10 km in de kantine van VELO. Daar is het druk met voetballertjes en toeschouwers maar we kunnen makkelijk een plekje vinden om even te rusten. Mejra is wel toe aan een rust want zij heeft nog niet zoveel wandelervaring. Na 1 uur en 50 minuten doorstappen zijn wij ook wel toe aan een rust hoor, het is best een hoog tempo zo!!!
Als we net gaan zitten zien we Danyell ook aankomen en houden een plaatsje voor haar vrij. Charlotte en haar wandelmaatje is er ook bij, zij lopen hun eigen tochtje.

Na de rust lopen we door Wateringen door de straatjes kris-kras wat ik wel grappig vind want huizen kijken vind ik erg leuk en je hebt niet zo'n erg in de afstand die je moet overbruggen. Lange rechte einden daarentegen vind ik wat minder fijn lopen. Na Wateringen lopen we op Kwintsheul aan, ook een dorpje vlakbij De Lier. In Kwintsheul zit de tweede rust waar erwtensoep te verkrijgen is voor maar €2 en een gratis worstenbroodje maar ik ga voor de erwtensoep. Het is hier erg druk met wandelaars en wij maken plaats voor andere wandelaars als we uitgegeten zijn. Natuurlijk ook hier veel lol om het maken van foto's e.d. en we maken even een praatje met Gerrit die in de organisatie zit van deze wandeltocht.

De route vind ik na deze rust erg saai, lang en recht-toe-recht-aan, de Lange Wateringkade, nou en lang is hij! Lopen langs het water links en rechts huisjes. Ubersaai!! En na deze kade lopen we langs de Zweth en de veilingroute. Maar we hebben genoeg gespreksstof met elkaar dus het is niet zo heel erg en het is droog en nagenoeg windstil! Twee jaar geleden liepen we hier in de stromende regen met een striemende wind dus ik mag niet klagen! Geert maakt nog een leuke actiefoto van ons, die natuurlijk meteen op Facebook gezet word.
En hierna lopen door het kassengebied naar de volgende en laatste rust waar o.a. anijsmelk te verkrijgen is, ook gratis! Larissa en ik gaan in de rij staan terwijl Mejra en Geert een plekje zoeken. De melk moet nog opgewarmd worden en het is even wachten maar dan heb je ook wat! De melk zit in een pan met knikkers, Larissa vraagt zich verbaasd af waarom dat is en ik ook. Corina verteld dat dit tegen het aanbranden is. Goh..... weer wat geleerd!!
Smullend van de melk genieten we hier nog even van de korte rust, wij maken weer snel plaats voor de volgende groep.
Nog maar ruim twee kilometer, dan zit het er weer op. Door de straatjes van De Lier lopen we langs een huis met ernaast een veldje met kleinvee zoals geitjes, kippen en langharige konijntjes. Ik maak even een foto ervan en al lopend kijk ik om mij heen of ik nog iets herken van vroeger omdat mijn oma hier gewoond heeft en veel ooms en tantes van mij wonen hier nog steeds. De Ark herken ik wel maar verder niet.
We komen uiteindelijk weer aan bij de sporthal en melden ons af. Na afscheid genomen te hebben van Geert en Mejra drinken we nog wat, Danyell is ook inmiddels gearriveerd. We kletsen nog even wat na en dan is het weer tijd om op huis aan te gaan.
Ik sein het thuisfront in dat ik eraan kom, zet Larissa af bij het station en kom moe maar voldaan aan in Spijkenisse. Ik heb weer erg genoten van deze gezellige wandeltocht!!

zondag, januari 12, 2014

Dijkentocht Wageningen11-1-2014 / 30 km

Dit keer ga ik een tochtje lopen waarvoor ik iets verder het land in moet rijden, namelijk in Wageningen! Dat is toch ruim een uur en een kwartier rijden maar het is weer eens wat anders. Ik heb met Gon afgesproken in het clubhuis van Sempre Avanti, dat verscholen zit tussen de huizen. Het is dat er een "official" voor de ingang staat als ik voorbij kom rijden anders had ik het nooit gevonden!
Op de afgesproken tijd ontmoeten we elkaar en na een bezoekje aan het sanitair kunnen we vertrekken, Gon heeft ons al ingeschreven. We krijgen ook twee kaartjes mee voor de pont, want we mogen twee keer overvaren! Leuk, daar hou ik wel van! Maar als ik de routebeschrijving zie, slaat de schrik om het hart! Veel, heeeeeeeel veel recht-toe-recht-aan! Maar ja, wat wil je, een "dijkentocht" hè? Dan kan je dat verwachten!!

Maar wij hebben altijd heel veel te bespreken Gon en ik dus dat gaat vast goed komen! De routebeschrijving is niet gedetailleerd, er staan geen afstanden bij behalve bij de rusten. Er zijn twee binnenrusten, bij 't Veerhuis, wij plakken er later nog een extra rust aan maar daarover straks meer!
Na wat rondjes door de bebouwde kom en door de dorpen van de "bible-belt" gaan we de dijken op, en inderdaad, het is echt immer grader aus! Maar ach, al pratend en lachend gaan de km's ongemerkt onder onze voeten door en na 13,2 km komen we de eerste keer bij 't Veerhuis aan. Daar is het lekker warm en gezellig druk en we nemen het er even van. Een lekker bakkie en een appelpunt mét natuurlijk! Mmmmm.....dat hoort er eigenlijk een beetje bij, appeltaart en wandelen!

Na deze pauze bekijken we de routeaanwijzing langs de weg, en twijfelen of we verder met de 20 km route gaan of toch de 30? Als je net gerust hebt, en lekker warm bent geworden is het altijd lastig om op te starten maar na enige twijfel wordt het toch 30 km. Voor Gon is het haar eerste tocht sinds september, ik ben alweer een tijdje aan de wandel. Het vooruitzicht op méér dijken bekoort mij niet zo maar we hebben best veel lol met elkaar dus vooruit maar!
Vervolgens zien we een paar wandelaars terugkeren want het blijkt een heen-en-weer-lusje te zijn!
Er is niet veel te zien in de omgeving: wat huisjes en de uiterwaarden van de Nederrijn. We zien een mooie tuin met raar aangeklede bomen, het ziet er best grappig uit, het lijken wel reuzekonijnen! Ik zet het even op de foto en een paar foto's van de uitzichten maar meer niet. Er zit ook een schapendijk in maar deze is goed te belopen, er liggen stenen op. Ik loop echter in het midden want ik vind het gras wel lekker zacht aan mijn voeten! Na deze zachte dijken komen we op het heen-en-weer-lusje en kunnen we weer naar 't Veerhuis voor de tweede keer. Daar gaan we toch weer even zitten om op te warmen, de wind is erg koud geworden en het miezert af en toe. Daar komen we Adri van het W4W forum tegen die ons komt begroeten, altijd leuk om een bekende tegen te komen.......

Als de rust lang genoeg geduurd heeft gaan we weer op pad, de veerpont staat al te wachten. Daar doden we de tijd met foto's maken en een paar "selfies". Een medewandelaar biedt aan een foto van ons twee te maken, is ook aardig. Tijdens deze fotosessie is de pont gaan varen en zijn we alweer aan de overkant voor de rest van de route. Wederom een lange dijk, en na een tijdje besluiten we een D-tour te nemen, het centrum in! We hebben trek in warme chocomel en gaan naar het eetcafe "De Kater". Vandaag geen caloriën tellen!!
De laatse km's gaan door het centrum want Gon weet er goed de weg en even later zien we ook weer de routepijlen dus dat komt goed!
De dag komt ten einde in het clubhuis en wij melden ons af. Helaas is de clubstempel kapot maar ik krijg een stempeltje van de bondsofficial in mijn wandelboekje.
Gon loopt een stukje met mij mee naar de auto en daar nemen we afscheid van elkaar, het was een gezellig dagje. Ik maak me klaar voor de lange terugreis en als het al bijna donker is geworden kom ik weer thuis. Dit was een erg leuke dag!

maandag, januari 06, 2014

RWV Winterserie deel 4 / 5-1-2014 / 15 km

De eerste wandeling van het jaar is meestal deel vier van de winterserie van RWV en het is er lekker weer voor, het lijkt wel lente!
Aan het lange pad, waar het startbureau zit, is het al gezellig druk, het lijkt wel een nieuwjaarsreceptie, dit is natuurlijk een mooie gelegenheid om elkaar Gelukkig Nieuwjaar te wensen en dat doe ik ook!
Paul en Sabine zitten al aan een tafeltje te wachten tot het startsein van Gijs, ik wacht nog ff op Geert maar die is aan de late kant dus ik ga maar vast met Paul en Sabine mee, Sabine in de scootmobiel. Bij het verlaten van het startbureau kom ik nog een aantal leden van de Dordtse Bende tegen, leuk! Het is al bijna tien uur als we op pad gaan, en het is wel fijn dat de route een stukje gelijkloopt met de 15 km route zodat ik een aardig stukje met Paul en Sabine mee kan kuieren. Als we goed tien minuten onderweg zijn, komt Geert ook aangelopen, gezellig!
Vandaag gaat de route richting het Lage Bergse Bos, deze is mij wel bekend onder de naam "vlonder-route" want in het bos is een leuk parcours dat over allerlei leuke weggetjes en vlonders gaat. Maar zover is het nog lang niet, we lopen eerst een flink stuk door de bebouwde kom van Crooswijk en een stukje door het Kralingse Bos. Maar hier vertoeven we vandaag niet zolang, alleen aan het begin en aan het eind een stukje.
We lopen richting de Rotte die we vandaag ook een keer oversteken d.m.v. een brug.
Langs de Rotte is het fijn lopen, we bekijken allerlei huisjes die daar staan, het is er leuk wonen lijkt mij. Het Prinsenmolenpad is druk bevolkt met fietsers, wandelaars en hardlopers, het is dan ook schitterend weer om buiten te zijn. Aan het eind van dit pad begint zo'n beetje het Lage Bergse Bos en de rust zit op ongeveer 7,5 km maar we hebben er de pas goed in en ook allebei geen behoefte aan rust dus we lopen lekker door.
We worden weer om de tuin geleid, wat is wandelen toch eigenlijk een rare bezigheid, want we lopen rondjes door het bos, over de al eerder genoemde paadjes en vlondertjes in ganzenpas, want het is een smal pad. Gelukkig is het niet erg koud of glad! Een mooi stukje natuur midden in de stad.
Als we de Rotte oversteken en verder gaan aan de andere kant van het water hebben we er alweer bijna 10 km op zitten. De rest van de route gaat door de wijk Terbregge, onder de snelweg door richting het Kralingse Bos. Daar lopen we weer over de bekende bospaadjes zoals het Hazenpad. Dit gedeelte is niet erg goed beloopbaar, ze mogen dat pad wel eens beter onderhouden!
Maar uiteindelijk komen we dan toch weer heelhuids aan bij de finish, we hebben lekker stevig doorgelopen en kunnen nog een pannenkoek scoren die ze aan het bakken geweest zijn t.b.v. de Roparun. Mmm....dat gaat er wel in na zo'n stevige wandeling. Na mijn wandelmaatjes voorzien te hebben van wat drinkvocht en ikzelf een thee en nog even nagepraat te hebben, ga ik weer op huis aan. Dit was weer een genoeglijke wandeling!