Totaal aantal pageviews

zaterdag, februari 23, 2013

Zuurkooltocht Dordrecht 23-2-2013 / 25 km


Vandaag heb ik een wandel- en carpoolafspraak gemaakt met Leo om in Dordrecht te gaan lopen bij de SWD wandelvereniging in Dordrecht. Bij de kantine van v.v. G.S.C. waar het startbureau vandaag zit, meld ik ons aan bij de inschijftafel voor 25 km. Ik krijg twee muntjes voor een broodje zuurkool met worst bij de rust. Vandaar de naam "Zuurkooltocht". Het is heel erg koud en ik ben daarom blij dat ik muts en handschoenen paraat heb! Om 9.10 uur kunnen we vertrekken richting het Dubbelsteijnpark en als we een goed half uur op pad zijn lopen we Rinus tegemoet en kletsen wat met hem bij, het is een tijd geleden dat ik hem gesproken heb en hij kletst er lustig op los! Wanneer Rinus even stil gaat staan voor een foto, verlaten wij hem weer om nu in ons eigen tempo te kunnen lopen want Rinus is nog in een opbouwende fase wat betreft zijn conditie en loopt nu een stuk langzamer dan in zijn gebruikelijke tempo. Gelukkig gaat het weer de goede kant op met hem!

Na een flink stuk door de bebouwde kom lopen we de Overkampweg op om dan langs het park met diezelfde naam te lopen en dan komen we weer in parkje genaamd Dubbelmondepark. En dan volgt er nog een klein stukje bebouwde kom om daarna op de Noordendijk aan te komen. Deze tocht staat bekend om zijn dijken, die zijn er volop in Dordrecht! En de Wantijdijk ontbreekt natuurlijk ook niet in de route, ik krijg weer visioenen van de KM Dordrecht-Ridderkerk-Dordrecht die ik in 2011 gelopen heb maar dan in het donker. Dan zie je niet waar je heengaat en is het niet zo lang en eindeloos.....

We blijken vlak langs het huis van de dochter van Leo te komen en Leo houdt ze telefonisch op de hoogte van onze vorderingen. Wanneer we in de buurt komen van hun huis zien we in de verte inderdaad mensen zwaaien. En wij zwaaien uitbundig terug.

De "pergolalaan" zit ook weer in de route, hier heb ik al vaker gelopen, een lang fietspad versierd met een soort pergola's die 's zomers wel mooi zijn omdat ze flink begroeid zijn maar nu in de winter is het maar een kale en dorre boel. En er staat een venijnig windje, geen zon aan de hemel te bespeuren, het doet allemaal wat somber aan.

De eerste rust op ongeveer 10 km verschijnt na bijna twee uur gelopen te hebben maar het is een buitenrust! Hoe verzin je dat in deze kou! Er staat een heater binnen maar het is er ook propvol, alle zitplaatsen zijn bezet. Hier krijgen we het bewuste zuurkool met worst broodje en ik ga er twee halen maar zonder zuurkool! We kunnen héél eventjes zitten maar het is veels te koud om daar lang te blijven dus snel weer verder. Er is een toilet aanwezig maar zoals te verwachten een flinke rij ervoor. Daar heb ik geen zin in maar Leo weet een mogelijkheid bij zijn vorige buurtjes, hij heeft een tijdje in Dordrecht gewoond. En nu maar hopen dat ze thuis zijn!! En ja hoor, na niet al te lange tijd komen we daar aan en ik mag gelukkig gebruik maken van het toilet! Leo is weer een redder in nood, hoge nood dus!

Pff wat een opluchting om weer met een lege blaas te kunnen lopen, dat loopt een stuk prettiger! En we wijken niet eens veel van de route af, want al snel zien we de wandelaars weer op de Bildersteeg (weer een dijk!).
Via de Wantijdijk, we blijken volop lussen te lopen komen we op het Kors Monsterpad, een ellenlang pad langs de golfbaan. Er zijn zelfs bij deze temperaturen mensen aan het golfen! Vind ik geen sport, om met een golfkarretje van hole naar hole te gaan! Ik vind het zoiezo geen sport maar er zullen ook veel mensen zijn die zeggen dat wandelen geen sport is!!
Tot mijn schrik zie ik rechts van de golfbaan ook mensen lopen en ik krijg de horror kriebels: nee toch......géén grasdijk dat hele lange stuk terug?? Maar ja hoor het blijkt inderdaad een grasdijk te zijn wat onwijs lastig te belopen is vanwege de vorst in de grond. Brrrrr....ik moet me er maar doorheen slaan, er komt altijd een einde aan een vervelend pad. In ganzenpas lopen Leo en ik weer terug, de ganzen- en eendenpoep ontwijkend.

We zien twee mensen op een bankje zitten langs de route en dat lijkt ons ook wel wat omdat we beide behoefte hebben aan wat brandstof. Ik vind het lastig om al lopend iets te eten dus we zoeken naar een zitplek. Die is vrij snel gevonden in de vorm van een stukje brug. Het is koud aan de billen maar we blijven niet lang, eventjes het gewicht van de voeten en wat eten. We bekijken de wandelaars die aan komen lopen en sommigen groeten ons of wensen ons smakelijk eten. Aardige mensen die wandelaars!

De tweede SWD-rust is op dezelfde plek helaas, maar er is nu een plaatsje vrij en als Leo voor ons wat te drinken gehaald heeft is er voor hem ook een plekje gelukkig. Eventjes opwarmen! Vanaf hier is het nog "maar" 5 km maar bij deze temperaturen lijken ze wel van elastiek die km's...... Ik raak dan ook in een (kleine) dip als ik wéér zo'n lang en saai pad voor me ziet. Maar Leo is weer mijn redder in nood, want hij biedt me zijn arm aan en ik vraag hem wat moppen te vertellen. Heerlijk genietend van de komische verhalen, komen we bijna ongemerkt weer aan in de bebouwde kom en ik bedank Leo voor zijn steun. Rond 14.10 uur komen we aan in een bomvolle kantine en na het afmelden drinken we nog even wat want Leo heeft zowaar een krukje gevonden voor mij! Na de koffie vertrekken we weer huiswaarts en bibberend van de kou stap ik meteen onder de hete douche!
Het is mooi geweest voor vandaag......en ik heb geen foto's gemaakt, daar was het te koud voor. De foto's bij dit verhaal zijn van het internet geplukt.
.



zondag, februari 17, 2013

Barendrecht 16-2-2013 / 25 km


De wandeling van vandaag staat al heel lang in de planning, maar om de een of andere reden wijzigen steeds de plannen. Afspraak met mijn wandelmaatje gaat niet door helaas, andere wandelmaatjes zijn wel van plan om te komen. En dan is het vluchtplan van mijn moeder gewijzigd, zij komt niet 's avonds maar 's middags aan op Schiphol en heeft een chauffeur nodig en daar is onze auto voor ingepland. Dan moet ik iets anders verzinnen om toch deze wandeling mee te maken. Het plan is om afgezet te worden bij de startlocatie en dan zou ik na afloop wel iets anders verzinnen om terug te komen, het OV is dichtbij. Zo gezegd zo gedaan, Hans is zo lief om heel vroeg voor mij op te staan en mij te brengen en om 7.15 uur word ik afgezet bij de voetbalkantine waar het startbureau zit. Daar zie ik Robert en Silvia al.
Na het aanmelden (er is nog even gesteggel over de prijs)ga ik naar de kantine en daar zit de rest van het stel! Nog even gezellig kletsen, Rob komt ook nog eventjes langs. Hij gaat 40 km wandelen en de splitsing is al meteen bij de start dus die zien we de rest van de dag niet meer.

Het is zelfs nog een beetje donker als we vertrekken voor de tocht, het is dan ook nog erg vroeg 7.30! Nou ja, dan zijn we ook weer vroeg thuis om andere dingen te doen.

De route is bekend, deze tocht heb ik al vaker gelopen. Eerst door een woonwijk om later naar de Noldijk en de Achterzeedijk te gaan. De omgeving kan me niet boeien, het gezelschap is prima en dat loopt wel lekker. Als ik niet met deze Walkers zou kunnen lopen dan is er eigenlijk niets aan, in mijn eentje zou ik deze tocht nooit meer doen, erg saai hoor! Op de route zit ook het stukje Heijenoordtunnel en de modderpaadjes en steile dijk maar wij gaan eromheen lopen! En al pratend en lachend komen we aan bij de eerste rust aan de Koedood waar heerlijke soep te verkrijgen is die we al betaald hebben bij de start (consumptiebonnen) en hij is erg lekker!

Vanaf de Koedood vertrekken we weer na een goed half uurtje rusten richting Barendrecht. Op het winkelcentrum Carnisse staat het beeld ook nog steeds en we lopen weer een stuk door de bebouwde kom om later via de Charloise lagendijk aan te komen bij de tweede rust die bij de McDonalds zit. Daar inspecteer ik mijn rechtervoet waar zich een blaar gaat ontwikkelen! Bah en ik heb niks bij me om het te stoppen omdat mijn tasje die ik gisteravond gevuld heb kapot ging bij het weggaan vanmorgen, heb ik niet alle spullen overgeheveld naar mijn andere tas. Dat is pech hebben!

Vanaf hier is het nog 11 km en er zit ook nog een rust tussen dus ik hoop dat het mee gaat vallen. En inderdaad, na een goed half uur is er weer een rust van SDS bij een boerderij en daar nemen we het weer even van, met een lekker kopje thee en wandelgebak (ontbijkoek). We bekijken op ons gemak de activiteiten hier en als de thee weer op is gaan we verder voor het laatste gedeelte van de tocht.

Sil heeft altijd moeite met de laatste 20 km bij een tocht en die opmerking komt vaak terug vandaag tot grote hilariteit! Maar deze laatste 5 km zijn voor mij ook heel zwaar door die vervelende blaar! Maar ach, nog even over het Molenpad (rechts van ons de Pendrechtse molen) en het Havenspoorpad (ook wel oliepad genoemd) en het Kooiwalpad door een stukje bos en dan zijn we weer bijna bij de finish. Het laatse ommetje op de route negeren we met z'n allen want we willen in een streep naar de finish, we zijn er klaar mee!

Nadat we ons afmelden gaan we nog even napraten onder het genot van een biertje, want ik hoef niet terug te rijden. En dat smaakt naar meer en het werd lang napraten hahaha! Met Silvia een stukje meegereden naar station Rhoon en vanaf daar kan ik met de metro naar huis. Thuis meteen de blaar doorgeprikt en omkleden om nog even een jarige te bezoeken! Leuke dag geweest met de Rijnmondclan!