Totaal aantal pageviews

dinsdag, maart 24, 2009

Enkeltje Oud-Beijerland

Omdat mijn schoonzusje haar verjaardag vandaag viert en het prachtig weer is, ga ik wandelen naar Oud-Beijerland i.p.v. met de auto! Het is ongeveer 17 km dus dat is goed te doen.

Ik vertrek om half 11, maar na 5 minuten kom ik erachter dat mijn MP3 leeg is (ik heb hem gebruikt bij het fietsen naar de zaak) en ga weer terug. Gelukkig heb ik nog een kleine Ipod liggen.
Dus klokslag 11.45 uur vertrek ik richting Simonshaven.

Het zonnetje schijnt, maar er waait een frisse wind en dat is in de polder goed te voelen! In Simonshaven zet ik een paar schattige lammetjes op de foto en natuurlijk het witte kerkje.

Als ik Simonshaven uitloop, kom ik op een dijk, de Schuddebeursedijk. Die is ontzettend (nou....ontzettend) lang! Uiteindelijk kom ik aan bij de steiger van de veerpont die keurig op mij wacht om vervolgens gelijk weg te varen. Hierdoor verlies ik geen tijd.

En dan is het nog een klein stukje naar Oud-Beijerland. Om 13.45 uur ga ik even op een bankje zitten, mijn maag knort en ik vind het niet fijn lopend te eten. Ook moet ik erg nodig plassen maar zie geen gelegenheid dat te doen, het is best druk met fietsers en auto's.

Dan maar even ophouden. In Oud-Beijerland ga ik een fietspad op en ik weet niet waar die uitkomt, waarschijnlijk in het dorp. Ik zie het wel. Het gemeentehuis van Oud-Beijerland staat er mooi bij dus dat zet ik even op de kiek.

In het centrum is het heel stil en als ik het centrum uitkom zie ik een benzinestation. Helaas voor mij, ik loop over de dijk en zie geen kans naar beneden te lopen. Pfff.... het wordt nu spannend!
Als ik het centrum uit ben krijg ik een belletje van Hans die zit inmiddels bij zijn zus in de tuin. En niet veel later kom ik daar ook aan. Ik heb precies drie uur gelopen en kan ik eindelijk naar het toilet!
Ik heb het even nagemeten op www.afstandmeten.nl en de exacte afstand is 16,75 km. Minus de 200 mtr over het Spui met de pont.
Bekijk je ook even mijn gastenboek? En zet er meteen een berichtje in!

zondag, maart 15, 2009

Voetstappentocht 14 maart 2009

Eens per jaar wordt er een wandeltocht georganiseerd alleen voor de mensen die regelmatig op het wandelforum van Walkers4Walkers komen. Het animo voor deelname is dit jaar erg groot. De plaats en het tijdstip van vertrek is zoals vorig jaar in sporthal Helsdingen in Vianen rond negen uur. Ik mag met Danyell meerijden en samen komen wij daar om klokslag 9 uur aan. Er zijn dan al een aantal leden gearriveerd en niet veel later komt de rest.

We begroeten elkaar hartelijk, het is net een grote familie, en we vertrekken om half 10 richting Meerkerk. Niet nadat er eerst een groepsfoto is gemaakt!
De routebeschrijving staat op één A-4tje en dat beslaat ruim 30 km dus dan weet ik het wel: veel lange, rechte wegen! Nou ja, het gezelschap waarin ik mij bevind is heel gezellig dus de tijd zal zeer snel voorbij gaan zonder ik er erg in heb.

De temperatuur is zacht, maar er staat een harde wind. En aanvankelijk schijnt de zon een heel klein beetje maar het wordt later erg bewolkt en het regent ook af en toe. Dat bij elkaar opgeteld wordt het toch wel erg fris!

In de route zitten vier (!) rusten gepland in horeca gelegenheden, die deze dag een topomzet hebben door ons.....
Na de eerste rust in Hei en Boeicop, gaan Syl, Sunny Inger en ik met zijn viertjes op pad, de rest is al vertrokken want die lopen harder en hadden al een tijdje in cafe het Trefpunt gezeten. Het eerste stuk ik het laatste stuk van vorig jaar. Na deze rust gaan we richting Meerkerk, en het waait behoorlijk! Een lang stuk langs een kanaal gelopen. Over ruim 6 km is alweer de tweede rust, bij cafe het Kleine Brughuis. Daar neem ik een soepje maar de soep van de dag is op dus ik krijg erwtensoep. Die is zo stijf dat mijn lepel er rechtop in blijft staan! Het is erwtenmoes. Maar hij smaakte best lekker al mag hij van mij wel iets warmer zijn. Ik ga er niet mee terug anders werd de rust te lang.

Na deze rust gaan we richting Ameide en inmiddels gaat het een klein beetje regenen. Het plenst niet maar miezert en ondanks deze miezer worden we toch wel kletsnat! We volgen een deel van de Lek en Lingeroute. We komen een paar wandelaars tegen die vragen waar wij vandaan komen. Syl roept: "Geen idee". Ze vragen of we een georganiseerde route lopen. Wij volmondig: JA!
Op dit gedeelte is niets te beleven, we bekijken de huizen die langs de weg staan en we zwaaien naar mensen die toevallig voor het raam staan. Bart, Marc en Ed waren een stuk verkeerd gelopen en zij lopen een stukje met ons mee. Als we in Ameide aankomen, is er een loopwedstrijd gepland en we zien allerlei atleten voorbijstuiven in strakke broekjes.
Bijna lopen we het cafe Het wapen van Ameide voorbij, de vlag staat verdekt opgesteld.
Als wij binnenkomen, gaat het grootste gedeelte van de groep alweer op pad, omdat zij al een tijdje daar zitten.

Nu volgt een doodsaai stuk, een ellelange dijk waar auto's ons voorbij stuiven. Gevaarlijk ook want ze rijden niet normaal zo hard! Ik ben het nu een beetje zat en eindelijk zien we de kerktoren van Lexmond opdoemen, maar die lijkt niet dichterbij te komen. De laatste rust in cafe de drie Snoecken komt als geroepen! Daar brandt de kachel en kan ik mijn vestje drogen die inmiddels erg nat is geworden. Mijn jas is al droog. Als mijn vest droog is gaan we voor het laatste stukje op pad, we snijden de boel af. Ditmaal gaat de weg niet over een dijk en al snel komen we Vianen binnen. Half 6 is het inmiddels! Aangekomen in het sportcafe van de sporthal is het uitblazen met een biertje en bitterballen.
Er zijn mensen die na afloop gaan chinezen, maar wij vertrekken met zijn tweetjes weer naar huis. Daar kom ik om half 8 weer aan, moe maar ondanks de saaie wegen heb ik toch genoten van deze dag.
Als je dit gelezen heb, wil je dan een reactie in het gastenboek zetten, dat zou ik erg leuk vinden!

zaterdag, maart 07, 2009

Scheveningsebostocht 7 maart '09

Brrrr....wat is het koud deze morgen! Ik moet het ijs van de ramen krabben en ben blij dat ik mijn warme jas aan heb. Ik heb met Lisette afgesproken, 8 uur bij haar. Op de afgesproken tijd ben ik er en we gaan richting de Madesteinse weg waar een wandeltocht van start gaat, de Scheveningsebostocht van de Haagse Vierdaagse Wandelvereniging. Ik ga deze tocht voor het eerst doen, en de verwachtingen zijn hoog!

We schrijven ons in en krijgen een routebeschrijving mee, alle afstanden staan hierop. Dus zouden we van gedachten willen veranderen, kan dat ook. Maar, wij zijn niet van het softe soort en gaan ervoor!

Het is vrij mistig als we op pad gaan en ook best koud, maar later veranderen deze omstandigheden want de zon breekt door en heb spijt van mijn dikke jas!
We starten om 8.50 uur en het eerste stuk gaat door bebouwde kom en dan is de rust al na 6 km! Dat is wat vroeg maar Lisette wil toch even een sanitaire stop. Deze is bij een tennisbaan en er staan allerlei leuke beelden, ik neem een prominent beeld op de kiek. We komen onderweg best veel kunst tegen. Ook een leuk beeld van schaatsers (zie foto).

Het oorlogsmonument staat er ook op, dat is vaste prik als je in Den Haag bent. Ook het beeld van Albert Plesman komen we tegen. Hij is geboren 7-9-1889 en overleden 31-12-1953. Hij was een Nederlands luchtvaartpionier en medeoprichter van de KLM.

Hij werd geboren als zoon van een eierhandelaar uit Den Haag. In 1915 was hij gelegerd in Soesterberg alwaar hij als beroepsofficier bij de gemobiliseerde Nederlandse luchtstrijdkrachten, toen de 'militaire luchtvaartafdeling' genoemd, in 1918 zijn militaire vliegbrevet behaalde.Het Ministerie van Verkeer en Veiligheid is gevestigd aan de Albert Plesmanlaan.

Ook komen we een merkwaardig beeld tegen met drie mannen bovenop die in een bepaald compromitterende positie staan! Wat het inhoudt weten we allebei niet (zie foto). Het park wat we vervolgens inlopen is erg heuvelachtig en moeten een supersteile trap op! En ook weer af. Daar gaan de overtollige calorietjes!

Na 14,1 km komen we bij de tweede rust, een hockeyvereniging. Het is er erg druk en de Jozetjes en Annabelletjes lopen af en aan. Ze worden luiddruchtig aangemoedigd door hun ouders. Wij nemen het er even van en eten onze bammetjes op met een lekker bakkie koffie erbij.

We lopen door een mooi park waar we allerlei gevogelte tegenkomen. We vragen nog aan een Wassenaarse dame (ze zag er deftig uit....) of zij soms wist hoe die beesten heten. Maar zij moest het antwoord ook schuldig blijven. We zien een soort eend met hele mooie kleuren. Een voorbijgangster, ook aan de wandel, zei dat ze ook in Afrika voorkomen.

In de speeltuin is het druk en Lisette test een leuke schommel uit. Ze heeft er plezier in dus goedgekeurd! Een foto van de uitbrekende krokusjes mag ook niet ontbreken. Het is tenslotte lente.

Uiteindelijk komen we op de boulevard van Scheveningen. Het beroemde Circustheater gaat ook op de foto en natuurlijk het onvermijdelijke Kurhaus.

De geschiedenis van het Steigenberger Kurhaus Hotel begint in 1818. Het jaar waarin de Scheveninger Jacob Pronk een badhuis sticht. Een houten paviljoen dat door z'n succes al snel uitgroeit tot een echt hotel. Het badhuis wordt in 1885 al het Kurhaus Hotel en kent van meet af aan een kleurrijke geschiedenis.

Niet alleen als imposant gebouw door bouw, brand, verbouw en herbouw, maar toch vooral ook door een rijke schare van bijzondere gasten heeft het Steigenberger Kurhaus Hotel een wereldreputatie opgebouwd. Staatshoofden, vorsten, politici, musici, filmsterren, schilders en poëten veelvuldig bezocht. Koningin Wilhelmina, 13 jaar oud, zet als eerste haar handtekening in het beroemde gastenboek, samen met haar moeder Koningin-Regentes Emma.

Historie 9 Het Kurhaus met z'n toenmalige fraaie Concertzaal vormde dan ook een gewild podium voor wereldberoemde artiesten. In de huidige bar wordt dat ook kenbaar gemaakt door een portretten-galerij van velen die hier ooit heeft opgetreden. Namen als Marlène Dietrich, Duke Ellington, Vladimir Horowitz en Maria Callas zijn hier terug te vinden. Maar bijvoorbeeld ook de Rolling Stones die in het Kurhaus in 1964 het roemruchte maar kortste optreden ooit hebben gegeven. Naast deze wereldberoemde sterren zijn er in het gastenboek van het Steigenberger Kurhaus Hotel namen te vinden van grootheden als Michael Gorbatchov, Kroonprins Harald van Noorwegen, Audrey Hepburn, Sir Winston Churchill, maar ook beroemdheden dichter bij huis zoals Paul van Vliet en leden van het koningshuis.

Tekst ontleend van de officiele site: http://www.kurhaus.nl/overhetkurhaus/

Tot zover de geschiedenis, wij lopen richting de Scheveningse haven. Het is er heel erg druk! Er is een rust gepland in een koffiehuis, maar die stond bol van de rook en dus niet aantrekkelijk om er even te zitten.
Vanuit de haven komen we in een imposant duingebied en daar verblijven we een lange tijd, het hotel Atlanta van Kijkduin is heeeeeeel erg ver weg maar die richting moeten we op.
Er zit een verrassing is: we mogen een duinpad op! Ontzettend stijl en ik heb er nu even geen zin meer in, ik ben het een beetje beu ook omdat we aan rust toezijn en een sanitaire stop maar dat zit er volgens de beschrijving even niet in. Jammer.......

Als we de duinen verlaten komen we in een mooie woonwijk in Kijkduin en dan is het nog een klein stukje naar de finish. Onderweg komen we een restaurant tegen maar dat staat niet tot onze beschikking helaas, we mogen wel van het toilet gebruik maken (gelukkig!).
Maar nu is het echt niet ver meer en wie komen we tegen bij de winkels in Den Haag? Ellie N. van de hondjes. Leuk haar gezien te hebben, zij had de 10 km gedaan met haar hondjes.

Om 14.50 uur komen we aan bij de finish, wat een schitterende tijd! En dat ondanks die vreselijk stijle heuvels! Ik ga mij afmelden en complimenteer de mensen achter de tafel over de werkelijk schitterende tocht. Goed gepijld en mooie omgeving. Beetje jammer van de slecht geplande rusten maar je kan niet alles hebben.

zondag, maart 01, 2009

RWV winterserie 1 maart deel 6

Ik heb met Lisette afgesproken om vandaag het laatste deel van de Winterserie te lopen maar als ik op de snelweg rijd, ben ik zo in gedachten dat ik de afslag mis naar Vlaardingen. Dan maar doorrijden naar de andere afslag en ik kom ietsje later dan afgesproken bij haar aan.

In de kantine van het Langepad is het al gezellig druk en wij schrijven ons in voor 15 km en gaan gelijk op pad, een routebeschrijving vinden wij niet nodig, de pijlen zeggen genoeg......
Het eerste deel gaat door het Kralingse bos en het is zo stil in het bos dat we een kloppend geluid horen, en wij kijken de bomen in want misschien zit daar wel een specht. Want zo klonk het.
En ja hoor, na een paar minuten turen zie ik hem het eerst, en even later ziet Lisette hem ook.

De routewijziging betreft een leuk stuk door Prinsenland, we gaan naar het Vierkante Eiland van Fred de Wit. Heel grappig om naartoe en omheen te lopen. Na dit spektakel komen we bij de rust, een speeltuintje. De beheerder had er niet op gerekend dat er al zo vroeg zoveel mensen zouden komen, de koffie moest nog gezet worden. Die was erg sterk! Als je nog niet wakker bent dat word je het van deze koffie......

Na de koffie lopen we verder en lopen samen op met iemand die een hondje in haar rugzak heeft, een schattig zwart keeshondje. Zie foto. En we kletsen wat met een van hen, heel gezellig. Onder andere met Piet die vertelt honderd uit over zijn wandelavonturen en hij zegt dat hij al 22 jaar wandelt.

En zo komen we al kletsend aan bij het laatste stuk van de wandeling die weer door het Kralingse bos gaat. Het is heerlijk weer en het is best druk met veel gezinnetjes en kinderen, en veel fietsers en hardlopers.
We komen rond half 1 aan bij de kantine en na het afmelden en -stempelen gaan wij weer richting Vlaardingen voor de traditionele soep na afloop bij Lisette.
Dit was weer een superwandeling en ik heb genoten. Om drie uur ben ik weer thuis in Spijkenisse.